Wysłany: Sob Wrz 15, 2007 14:17 [MG ZR 160] brak katalizatora = błąd kompa
Witam
Jestem nowy na forum i potrzebuje waszej pomocy.
Kupiłem MG ZR 160 z silnikiem 1.8 vvi i bez katalizatora!
Gdy nim troszke pojeździłem to zabaliła się lampka błędu na desce!
Pojechałem wiec na kompa i okazało się ze tobąd katalizatora!
Zacząłem szukać jakiegoś i okazało się że nie pasują zamienniki a orginał sjest strasznie drogi.
Może wiecie czy istnieje jakiś emulator OBD do tego autka albo jakiś tani kat?
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Brt Sro Wrz 19, 2007 20:05, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Wrz 15, 2007 14:17 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Tam jest chyba za katalizatorem druga sonda tak że katalizator musi być i na to nie ma rady. W autach które mają sondę tylko przed katalizatorem jego usunięcie nie ma żadnego wpływu na spalanie silnika, nie mówiąc o czystości i temperaturze spalin, bo to zupełnie inna bajka.
Z tego co wiem to wszystkie auta ktore maja tzw kontrolke "check" czyli wszystkie nowe modele po 99r. bo od tego roku jest wymagana ta kontrolka maja podlaczonego kata do kompa. Wystarczy ze katalizator zacznie sie przepalac i kontrolka sie zapala. Wiekszosc samochodow wtedy po wyjeciu kata "wariuje". Jednak jakos mozna to oszukac bo mi w firmowej pandzie zaczal przepalac sie katalizator i zaczela sie swiecic kontrolka "check" w ASO na kompie powiedzieli odrazu ze wywala blad kata a najlepsze jest to ze jak przelaczylem pande z benzyny na gaz to kontrolka gasla. Wiec jakos mozna kompa oszukac
Pozdrawiam
Pomógł: 317 razy Dołączył: 02 Kwi 2007 Posty: 2766 Skąd: NOWE MIASTO N/W wlkp
Wysłany: Nie Wrz 16, 2007 16:19
SPRAWDZAŁEM W epc i zr nie ma w katalizatorze czujnik !?. Jest coś takiego jak kolektor i jest sonda lambda (lambada) , nie spotkałem się z katalizatorem z czujnikami. W PSA mają czujnik ale tam jest wegiel aktywnEGO, podaj nr błędu
apropos sonda jest montowana 1 i to przed katalizatorem na łączeniu z kolektorem
_________________ SERWIS ROVER MG TESTER MG ROVER T4 TEL:
0504045682 Z BRAKU CZASU RZADKO JESTEM NA FORUM , NAJLEPIEJ DZWONIĆ PO 18
SPRAWDZAŁEM W epc i zr nie ma w katalizatorze czujnik !?. Jest coś takiego jak kolektor i jest sonda lambda (lambada) , nie spotkałem się z katalizatorem z czujnikami. W PSA mają czujnik ale tam jest wegiel aktywnEGO, podaj nr błędu
apropos sonda jest montowana 1 i to przed katalizatorem na łączeniu z kolektorem
W licpu br. wymieniałem olej w skrzyni w mym R25 i dobrze przyjrzałem się całemu wydechowi. W połowie długości auta za katalizatorem ( made in RSA ) jest wkręcony drugi czujnik. Rozumiem, że ustrojstwo przykręcone zaraz za kolektorem wydechowym to jakiś wstępny katalizator?
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Skoro nie ma drugiej sondy, to... no właśnie co?
Bo o błędzie "katalizatora" to pierwszy raz słyszę i uśmiecham się pod nosem.
W nim nie ma żadnych czujników.
Gdyby była 2-ga sonda to OK, ale wtedy to ona zgłasza błąd, a nie katalizator.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
A ja sie tak zastanawiam czy sonda (pierwsza, wlasciwa ktora jest zawsze) moze reagowac np na za szybki przelot spalin? Bo ja slyszalem od kumpla ktory jezdzi focusem ze jak wywalil kata to samochod dostal "swira" i wstawil kata spowrotem.
Pomógł: 317 razy Dołączył: 02 Kwi 2007 Posty: 2766 Skąd: NOWE MIASTO N/W wlkp
Wysłany: Wto Wrz 18, 2007 18:28
piter34 napisał/a:
PHJOWI napisał/a:
Skoro nie ma drugiej sondy, to... no właśnie co?
Bo o błędzie "katalizatora" to pierwszy raz słyszę i uśmiecham się pod nosem.
W nim nie ma żadnych czujników.
Gdyby była 2-ga sonda to OK, ale wtedy to ona zgłasza błąd, a nie katalizator.
sorki sam nie wiem że taką bzdurę n apisałem że jedna , musicie wybaczyć bo leże chory grypa już tydzień czyma.
_________________ SERWIS ROVER MG TESTER MG ROVER T4 TEL:
0504045682 Z BRAKU CZASU RZADKO JESTEM NA FORUM , NAJLEPIEJ DZWONIĆ PO 18
Nie kupisz uniwersalnego katalizatora dokładnie o takich wymiarach, jak Twój oryginał.
Kup katalizator uniwersalny, będziesz musiał go wspawać zamiast starego. Jest naprawdę duży wybór, ale nie kupuj najtańszego.
Bosal - cena około 300-400zł lub za ceramiczny. Lepszy metalowy ~500zł.
Bez kata sonda faktycznie od razu wariuje. Przykład: wywaliłem katalizator (ceramika zaczęłą się sypać więc go opróżniłem całkowicie). Po tym zabiegu, jak wyjechałem z warsztatu, auto zaczęło strasznie szarpać na LPG, zero elastyczności, spadek mocy. Mechanik ostrzegał mnie. Twierdzi, że katalizator mierzy również "odbicie spalin"... cokolwiek to znaczy.
Na benzynie teoretycznie jeździł OK, ale podejrzewam, że mieszanka nie była idealna.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie kupisz uniwersalnego katalizatora dokładnie o takich wymiarach, jak Twój oryginał.
Ale którego? Bo w MG ZR tak i w R25 są dwa katalizatory - jeden tuż za kolektorem wydechowym (w pionie) a drugi przed tłumikiem środkowym... Chyba że przy silniku 1.8 jest inaczej?
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Na benzynie teoretycznie jeździł OK, ale podejrzewam, że mieszanka nie była idealna.
Hmmm.
Dziwie mnie to, co piszesz, bo u Ciebie jest tylko jedna sonda lambda (nie ma tej za katalizatorem).
Składem mieszanki na benzynie steruje u Ciebie sonda umieszczona w kolektorze wydechowym i zarówno bez katalizatora, jak i z nim proporcje paliwo-powietrze będą dobre (bez kata za wysoka będzie zawartość CO i HC w spalinach).
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Też bym w to nie uwierzył gdyby nie to, że na gazie wjechałem, a wyjechać już miałem problem.
Wszystko robili przy mnie, wykluczam, że coś popsuli w instalacji.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
witam troszke mnie nie było!
Co do sond to ewidentnie są dwie!
jedna w kolektorze druga zaraz za rurą wspawaną zamiast katalizatora!
w gre wchodzi tylko emulator bo niestety kat uniwersalny nie zda egzaminu!!
może ma ktoś wiedze jaki emulator trzeba zastosować!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum