Nie wiecie czy da sie uzyc laptopa jako komputera pokladowego w celu sprawdzenia spalania
Użyć się "da", ale sposób realizacji tego zadania musiałby być niezwykle skomplikowany.
Potrzebna jest informacja o czasie otwarcia wtrysku w danym momencie, o ciśnieniu paliwa oraz o dystansie jakie auto pokonuje.
[ Dodano: 13 Wrz 2007 02:55 ]
Aha. Nie ma żadnych gotowych rozwiązań (programy, kabelki).
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Pomógł: 4 razy Dołączył: 30 Maj 2006 Posty: 118 Skąd: Lublin
Wysłany: Pią Wrz 14, 2007 08:00
Gdyby tylko zdobyc jakis schemat wyprowadzen sygnalow w Roverze to moznaby pokombinowac. Mam kolege, ktory robi rozne tego rodzaju interfejsy, a ja jako ze jestem programista, pisze mu czasami programy je obslugujace. Problemem jest tylko schemat wyprowadzen sygnalow w samochodzie.
A może byśmy wspólnymi siłami opracowali taki system. Jeśli by ktoś znalazł w necie schemat centralki, to od tego można by było zacząć (Ja też w wolnych chwilach bym poszperał).
Pozdrawiam
Nie jest żadnym problemem przecież pobranie sygnałów z czujnika prędkości, z przewodu sterującego pracą wtryskiwaczy oraz dodanie jakiegoś czujnika ciśnienia na listwie wtryskowej. Sygnały te wystarczy odpowiednio przetworzyć i mamy gotowy komputer pokładowy (oczywiście trzeba znać wydajność wtryskiwaczy, aby wiedzieć ile ml leje w jednostce czasu).
Oczywiście musi też być jakiś układ zliczający czas.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Gdyby tylko zdobyc jakis schemat wyprowadzen sygnalow w Roverze to moznaby pokombinowac. Mam kolege, ktory robi rozne tego rodzaju interfejsy, a ja jako ze jestem programista, pisze mu czasami programy je obslugujace. Problemem jest tylko schemat wyprowadzen sygnalow w samochodzie.
problem w tym że wszycy co mają komputer (a wież mi słono za niego płacili) raczej nie użyczą nam takich informacji, jak wychodzi wiązka w aucie do podłączenia komputera. Można by prędzej zgłosić się do byłej stacji aso, która wcześniej miała takie bajery - może (wątpliwe) poradzą coś.
Gdyby było to takie proste i ogólnodostępne to hoho, duża część stacji nie miałaby co robić
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
problem w tym że wszycy co mają komputer (a wież mi słono za niego płacili) raczej nie użyczą nam takich informacji, jak wychodzi wiązka w aucie do podłączenia komputera.
Takie dane można znaleźć m.in. w Autodata, co widać na załączonym obrazku.
...albo piszesz o czymś zupełnie innym.
Valander co zrobiłeś z Mazdką?
Bo Ci się avatar i opis zmienił...
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Pomógł: 5 razy Dołączył: 09 Sie 2007 Posty: 46 Skąd: Berlin
Wysłany: Pią Wrz 14, 2007 21:53
hmmm, jezeli ci chodzi TYLKO o spalanie to skombinuj sobie dwa PORZADNE przeplywomierze (jeden na przewod paliwowy od pompy pyliwa a drugi na przewod podajacy nadmiar paliwa spowrotem do baku) i podepnij sie pod sygnal czujnika predkosci (jest elektroniczny). jak odpowiednio skalibrujesz to masz dokladne zuzycie paliwa. mozesz sie jeszcze pobawic w rozroznianie: ponizej 20 km/h w litrach na godz a powyzej w litrach na 100 km
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Cze 2006 Posty: 114 Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Wrz 17, 2007 10:28
DEBEC napisał/a:
No to kto teraz zajmie się produkcją tego komputerka i chce zarobić? Sądzę, że przynajmniej połowa forumowiczów by go kupiła.
pomysł jak najbardziej trafny, tylko czy bedzie sie cieszyl takim zainteresowaniem jak piszesz?
jak znajdę troche czasu to zobacze jak z dostepnoscią elementów, ADUC816 mozna zamówic w Alfine lub jako probki na stronie Analoga a reszte musze zobaczyc, oprogramowanie i programator mam, ewentualnie moze byc problem z wyswietlaczem ale na allegro powinno sie cos znaleźć, pytanie ile będą kosztowaly części, bo nie może być to za drogie żeby było jakiekolwiek zainteresowanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum