Wysłany: Sro Wrz 19, 2007 15:02 [R420] Warsztat w Siedlcach. ABS problem
Typ: D Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Czy ktoś orientuje się czy w Siedlcach lub okolicach któryś warsztat byłby w stanie dokonac diagnostyki komputerowej Rovera 420, jestem z Sokołowa Podlaskiego, objechałem warsztaty i tutaj rozkładają ręce:(
Wojtek N.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Gru 29, 2010 22:34, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Sro Wrz 19, 2007 15:02 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Sro Wrz 19, 2007 15:33
Wstępną diagnostykę, niestety, polegającą tylko na zczytaniu błędów komputera możesz zrobić sam. Instrukcja jest na stronie klubowej:
http://www.roverki.pl/article.php?sid=420
Co do warsztatu w Twojej okolicy, ja nie pomogę, ale może jakiś "sąsiad" będzie wiedział .
Wysłany: Sro Wrz 19, 2007 16:32
Właśnie chodzi tylko o kod błędu. Problem w tym, że w złączu diagnostycznym mojego Rovera do jednego z pinów które należy zewrzec nie ma doprowadzonego kabla, inny posiadacz 87 konnego diesla sygnalizował, że u niego jest to samo, ktoś napisał konkluzję, że w modelu z tym silnikiem można tylko odczytac kody za pomoca komputera:(
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Sro Wrz 19, 2007 17:30
No tak, faktycznie, przecież D to silnik 86KM, a tam jest inny układ paliwowy. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Niestety musisz chyba czekać na kogoś z Twoich rejonów, kto Ci podpowie z tym warsztatem.
W siedlcach przy ulicy unitow podlaskich jest podobno elektryk dobrze wyposazony w oprogramowania i przyrzady. kasuje bledy cofa liczniki itp. zajrzyj do ksiazki telefonicznej lub na informacje
Wysłany: Sro Wrz 19, 2007 20:37
Mam problem z ABSem. Gdy uruchamiam samochód lampka się nie świeci, przejadę jakieś 500m, czasem kilka kilometrów i zaświeca się, chyba jak samochód podskoczy na dołku, po wyłączeniu zapłonu i ponownym uruchomieniu gaśnie, aż do następnego dołka. Wizualnie wszystko ok, czujniki i kable wyglądają w porządku.
Hmmm to wyglada na brak styku na któejś ze złączek od czujników ABS złączki są zwykle 0,5 - 1 metr od czujnika (licząc po przewodzie). Myślę, że przegląd im nie zaszkodzi, a może i usterka "się naprawi".
Nie wiem jakim komputerem można diagnozować Rovera 420 . Testbooka w Siedlcach nie ma, ale stacji z innymi komputerami jest kilka (jeśli nie kilkanaście). Po drodze do Siedlec - w Strzale - jest jakiś spory zakład (znajomi chwalą) - wieczorem podam Ci adres i telefon.
Możesz też zadzwonić i zapytać w ATA-CAR (na ul. Kazimierzowskiej) - tel. 25/644-45-484
Pozdrawiam!
_________________ Znalazłeś rozwiązanie problemu - opisz w ostatnim poście.
Miałem podobny problem z diagnostyką komputera,mechanik usuną usterkę programem od BMW. W moim przypadku to pomogło błędy zostały wykasowane.Pozdrawiam krzysieks :
Pomógł: 67 razy Dołączył: 13 Lis 2001 Posty: 1096 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Pon Wrz 24, 2007 14:02
A ja bym ci radził zajrzeć do firmy Mimar w Węgrowie może nie są specjalistami od Rover-ów ale nieźle się znają na mechanice i mają dobrze wyposażony warsztat.
P.H.U. MIMAR ul. Kościuszki 159, 07-100 Węgrów Tel/Fax: (025) 792 29 72
Wysłany: Pią Wrz 28, 2007 18:34
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Usterka została zdiagnozowana i usunięta w zakładzie AS-Car na ul. Staffa 3 w Siedlcach. Tak jak podpowiadano przełamał się przewód do czujnika w tylnym kole, jest on zabezpieczony metalową osłoną, zaraz za tą osłoną był przełamany (oba kabelki).
pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za wszelkie podpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum