Pomógł: 33 razy Dołączył: 25 Mar 2007 Posty: 371 Skąd: Pszczyna
Wysłany: Pią Wrz 07, 2007 15:21 [R45] Problem z odpaleniem gdy auto dłużej postoi
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2000
Witam
A wiec mam taki problem ze gdy zgaszę samochód wieczorem to rano przy odpalaniu samochód przez kilka chwil pracuje bardzo nierówno (tak choćby nie na wszystkie cylindry) albo zgaśnie całkowicie. Po ponownym odpaleniu silnik pracuje już równiutko. Zaznaczam ze problem występuje tylko gdy auto trochę postoi. Świece zapłonowe oraz przewody zostały wymienione. Proszę o pomoc i pozdrawiam.
_________________ [R 45 1.8 00r]
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Sty 13, 2011 00:22, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Wrz 07, 2007 15:21 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
1 wyczysc silnik krokowy
2 niewiem czy masz kopulke, bo jak tak , to ona tez potrafi figlowac podczas porannego odpalania - wyczysc ja
3 zmien filtr paliwowy
4 mam nadzieje, ze swiece i przewody dobrales odpowiednio
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Wysłany: Czw Wrz 20, 2007 11:49
Cytat:
1 wyczysc silnik krokowy
2 niewiem czy masz kopulke, bo jak tak , to ona tez potrafi figlowac podczas porannego odpalania - wyczysc ja
3 zmien filtr paliwowy
4 mam nadzieje, ze swiece i przewody dobrales odpowiednio
Wyczyscilem silnik krokowy, kopulki w tym modelu nie ma. Swiece mam dobrane wedlug katalogu (sa to czeskie swiece BRISK) a przewody z junmora. Nie wymienilem jeszcze tego filtra paliwa ale mysle ze to nie przez to. Wyczyscilem takze czujniki polorzenia walu oraz walkow rozrzadu i dalej ten sam problem, silnik bardzo nierowno pracuje gdy jest zimny. Ale tylko chwileczke po uruchomieni ( moze ze dwie sekundy ) a pozniej juz idzie równiutko
Sprawdzalem takze czy w cylindrach nie mam cieczy chlodzacej co zasugerowal AndrewS i cieczy tam nie ma. Coprawda swiece po wykreceniu byly wilgotne ale po zapachu wywnioskowalem ze to nalot z benzyny. Jakby ktos jeszcze mial jakies pomysly co jest przyczyna mojego problemy to bardzo prosze o wskazowki. pozrawiam
Wysłany: Czw Wrz 20, 2007 14:04
sTERYD napisał/a:
to wygląda jakby zapłonu nie było, czyli czujnik położenia wału podpada
albo jednak świece do d***
No to jest dziwne ze dzieje sie tak tylko jak silnki jest zimny. bo pozniej jest wszystko OK. Zrobilem jeszcze jeden eksperyment tz, zamienilem cewki miejscami i odpalilem auto. Silnik pracowal jakos dziwnie (chocby ktorys zawor mial za duzy luz, cos stukalo) po wroceniu cewek zaplonowych na pierwotne miejsca silnik pracowal idealnie. Moze to problem z cewkami?
[ Dodano: Czw Wrz 20, 2007 15:04 ]
PHJOWI napisał/a:
podaj wiecej danych czy zawsze są mokre, czy tylko rano .
Wysłany: Nie Wrz 23, 2007 15:53
PHJOWI napisał/a:
środek miesza się z benzyną , sprawdz i daj znać.
środek wlałem do baku, na benzynie przejechałem jakieś 30km. Jest trochę lepiej, bo przedtem gdy postał 8 godzin to już był problem z odpaleniem a teraz już nie. Problem jest tylko gdy samochód stoi cala noc na dworze. Moja koncepcja jest także ze może to być problem z czujnikiem cieczy chłodzącej, w nocy jest już chłodno i może komputer źle odczytuje dane. Albo to sprawa ssania. Sam już nie wiem co to może być, jakby ktoś miał jeszcze jakiś pomysł co to może być to proszę o podpowiedz .
W sprawie tego czujnika, to wydaje sie być sprawny ponieważ wentylator włącza sie prawidłowo. Ale jak niedawno odłączyłem wtyczkę, wentylator sie włączył i pomimo włożenia wtyczki wentylator dalej działał, wyłączył sie dopiero po przekręceniu kluczyka.
pozdrawiam
[ Dodano: Pon Wrz 24, 2007 19:00 ]
Ma ktos jeszcze pomysl co to moze byc? pozdro
Wysłany: Wto Paź 02, 2007 21:41
piter34 napisał/a:
snake0908 napisał/a:
Ma ktos jeszcze pomysl co to moze byc? pozdro
Odpowiedz na moje pytania.
Kontaktowałeś się z Intruzem?
Witam
Nie kontaktowalem sie z nim, ale przegladalem jego posty i u niego wyglada to troche inaczej.
Ustalilem za to inna rzecz ze samochod pracuje nierowno w fazie poczatkowej tylko wtedy jak jest chlodno (np. po zimnej nocy). A jakbym poczekal jak zrobi sie cieplej przypuscmy kolo 12.00 nie ma zadnego problemu. Takze nie wiem co to moze byc . pozdro
Wysłany: Czw Kwi 03, 2008 20:17
Cytat:
i jak znalazles problem jaki tkwil??
Witam
U mnie problem zniknol jak zastosowalem plyn do czyszczenia ukladu zasilania, wyczyscilem czujnk polorzenia walu korbowego i rozrzadu. Wyczyscilem rowniez styki we wszystkich wiazkach elektrycznych i silnik krokowy, przepustnice. Odlczylem tez aku na kilka godzin no i samo sie naprawilo . pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum