Witam to mój pierwszy post na tym forum i od razu pytanie techniczne, czy w roverze 214 i z 99 r. jest złącze do samodiagnostyki ? ( takie jak w hondzie lub R 600, kontrolka która mruga kod ) czy pozostaje jedynie wpięcie do głównego złącza serwisowego, konkretnie chcę sprawdzić ABS czy nie ma błędów
Ostatnio zmieniony przez Paul Sro Wrz 26, 2007 08:14, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Wrz 26, 2007 06:27 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Odczytanie kodów usterek jest możliwe tylko po podłączeniu do komputera (Rover Testbook albo np. Bosch KTS). A co do ABS to jeśli kontrolka gaśnie kilka sekund po włączeniu zapłonu, to wszystko z nim jest w porządku.
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
No właśnie kilka razy się zapaliła, a tak w ogóle to chcę rozwiązać pewien problem, podczas hamowania czasem ale nie zawsze uaktywnia się działanie systemu ABS objawia się to tym że wciskając hamulec czuć miarowe chrobotanie dokładnie takie jak np. hamując na lodzie . Na pewno nie są to tarcze ani klocki, to jest ewidentne według mnie niepotrzebne uaktywnianie ABS'u i teraz nie wiem co może być przyczyna może któryś elektrozawór lub czujnik wprowadza system w błąd, nie spotkaliście się z takimi objawami ?. Dlatego muszę zacząć od diagnostyki ABS'u
Zacznij od obejrzenia pierścieni przy kołach, czy nie pęknięte, brudne itp. Potem czujniki - mocowanie, stan przewodów...
Dopiero jak nic nie znajdziesz, to jedź na kompa, po co niepotrzebne (prawdopodobnie) koszty robić?
Nie jestem "długim" posiadaczem roverka ale taki objaw miałem gdy z przodu był(jest) pęknięty [miałem(mam-wyłączony abs)] pierścień:)
Nic nie kosztuje zobaczyć wzrokowo czy pierścienie są całe-a można dojśc do przyczyny tej sytuacji całkiem za darmo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum