Zakupilem ostatnio w Niemczech Rover 214Si z 99 roku. I mam pytanie, gdzie na podkarpaciu, a najlepiej w Rzeszowie nie powiedza mi "co to pan kupil? Przeciez do tego czesci nie ma" i beda potrafili sie dobrze zaopiekowac autkiem
Z gory dzieki!
SPAMU¦
Wysłany: Pią Wrz 28, 2007 18:38 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Witamy na forum. Co do warsztatu to nie wiem. Części są dostępne na pewno tylko na zamówienie.
Widzę, że Rzeszów bogaci się o Roverki, oby tak dalej będzie z kim spoty robic.
Witam.
Z częściami nie jest tak źle, 90% części potrzebnych w normalnej eksploatacji kupisz w "normalnym" sklepie motoryzacyjnym. Trzeba po prostu podać model ROVERka i parę szczegółów (rok prod., wyposażenie, np. ABS, itp.), czasami potrzebny jest numer silnika. Najlepiej, jak podasz jakiś numer katalogowy danej części np. numer konkretnego producenta). W większości sklepów na drugi dzień ci sprowadzą. Także w internecie znajdziesz duży wybór sprzedawców oferujących części do R, w tym Allegro, oraz "firmowy" sklep "U Tomiego", gdzie perfekcyjnie dobiorą ci potrzebną część. A co do warsztatów - Rover to już nie jakieś egzotyczne auto, którego wszyscy sie boją. Średnio rozgarnięty mechanik z pewnością sobie ze wszystkim poradzi (wiadomo, że do niektórych czynności potrzebny jest jednak specjalistyczny sprzęt czy oprogramowanie). Jeżeli w warsztacie zaczną narzekać, kręcić, to od razu zmień warsztat bo najprawdopodobniej trafiłeś na "fachowców" od maluchów, ew. polonezów, dla których już sam wtrysk to czarna magia.
Na początek zapoznaj się z zawartością strony klubowej, jest tam mnóstwo porad i innych interesujących rzeczy, skorzystaj także z funkcji "SZUKAJ" gdy chcesz znaleźć odpowiedź na konkretny temat. Jeżeli to ci nie wystarczy, to wal śmiało na forum, w końcu od tego ono jest.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Jeżeli w warsztacie zaczną narzekać, kręcić, to od razu zmień warsztat bo najprawdopodobniej trafiłeś na "fachowców" od maluchów, ew. polonezów, dla których już sam wtrysk to czarna magia.
Co racja to racja. To nie jest pojazd kosmiczny. Zasada działania jest zawsze taka sama jak np w VW czy Oplu tylko nie chce się im zdobywac nowych umiejętności (np. osprzęt silnika może byc w innym miejscu niż szukają i robota zajmie 3 min dłużej)
Ja swojego Roverka po zakupie doprowadziłem do dobrego stanu w okolicach Strzyżowa, sam jestem z tych okolic, no i musze przyznać, że rzeczywiście wporządku koleś, niedość, że wszystko zrobił jak należy, to jeszcze nie policzył sobie za to dużo, tylko normalnie, przykładowo za HGF + wymiana rozrządu zapłaciłem nieco ponad 500 zł, przy czym części kupił on (dobrej jakości części) i naprade jest to gość wart polecenia, jedyna wada jest taka, że ma strasznie dużo klientów;/
jedyna wada jest taka, że ma strasznie dużo klientów;/
To chyba dobra oznaka - jak ma klientów tzn, że jest dobry (zwykle).
Wg mnie warto poczekać na naprawę w dobrym nie drogim warsztacie, niż spartolić u szybkiego partacza (szybki nie znaczy od razu partacz!)
Części do ROVER'a mają dużo na wylotówce z Rzeszowa na Warszawę, tzn. dokładnego adresu Ci nie podam (chodzi mi o "sklepy" po lewej stronie drogi) Jeśli chodzi o serwis to w samym Rzeszownie nie wiem gdzie, ja robiłem u siebie tzn. na stacji kontroli pojazdów Kolbuszowa Górna. Polecam i tylko ok 30 km od Rzeszowa.
Ja jestem z Dębicyi szukam już pare miesięcy testbooka T4 na podkarpaciu bez skutku .Podobno w Rzeszowie był servis rovera koło wiaduktu chodzi o wiadukt przy byłym hotelu Rzeszów ,tam jest stacja shella koło niej był serwis rovera .Jeszcze tego nie sprawdziłem.
Pomógł: 96 razy Dołączył: 08 Sie 2007 Posty: 895 Skąd: Rzeszów
Wysłany: Wto Lis 06, 2007 19:08
Częsci do swojego R w więszości kupuje przez neta a jesli chodzi o sklepy w Rzeszowie to nie polecam popularnego tu SZIKa... (koleś powiedzial mi ze R 220 SDi nie istnieje nie zaglądając w katalog) z częsciami najlepiej zglosic sie do Inter Cars obok WORDu tam napewno dostaniesz to co potrzebujesz ( przynajmniej chce sie pracownikom poszukać w katalogach)
Podobno zajmują sie Land Roverami na Handlowej ale czy to prawda to nie jestem w stanie na 100% potwierdzic jeszcze nie mialem przyjemnosci tam pojechac... ale musze sie wybrac...
witam, jestem świezo upieczonym właścicielem roverka z rzeszowa i też chętnie bym gdzies pojechał do przeglądu...tylko gdzie, roverek 214 ma silnik francuski, może jakis zakład specjalizujący sie w francuzach??
Ja swojego reperowałem u Hoffmana na Armii Krajowej (wymiana przegubu) i u Surowca na Krakowskiej (naprawa kompa - nie puszczał sygnału na przekaźnik włączający klimę). W obu przypadkach rezultaty napraw pozytywne i nie słyszałem uwag typu: "Panie coś pan kupił?"
[ Dodano: Wto Lip 01, 2008 22:32 ]
Wolek napisał/a:
Ja jestem z Dębicyi szukam już pare miesięcy testbooka T4 na podkarpaciu bez skutku .Podobno w Rzeszowie był servis rovera koło wiaduktu chodzi o wiadukt przy byłym hotelu Rzeszów ,tam jest stacja shella koło niej był serwis rovera .Jeszcze tego nie sprawdziłem.
Niestety T4 na Podkarpaciu nie ma - najbliższy jest w Krakowie. Ten serwis, o którym mówisz znajduje się na ulicy Reymonta, był tam kiedyś salon Seata, a o tym, że sprzedawali i serwisowali tam Rovera to nawet nie wiedziałem - to musiało być tak dawno temu, że mechanicy, którzy znali się na Roverach pewnie już pomarli.
Niestety T4 na Podkarpaciu nie ma - najbliższy jest w Krakowie. Ten serwis, o którym mówisz znajduje się na ulicy Reymonta, był tam kiedyś salon Seata, a o tym, że sprzedawali i serwisowali tam Rovera to nawet nie wiedziałem
Szkoda, że Podkarpacie to takie zadu***. 100-200 km do najbliższego testbooka.
Może stworzymy w tym temacie wykaz serwisów z woj. podkarpackiego, które są godne polecenia oraz wykaz tych, które należy szczególnie omijać.
Ktoś Ci głupot naopowiadał. Tam jest silnik produkcji angielskiej.
Francuskie jednostki są w modelu 114 i 115 (silniki diesla) oraz w 218 (diesle 1.8 i 1.9)
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum