Wysłany: Pią Wrz 28, 2007 09:49 [R45] Silnik nie odpala
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 Rok produkcji: 2000
witam, mam problem z odpaleniem mojego rovera 45 1.4. Wszystko było ok i nagle bez wczesniejszych obiawów silnik zgasł kiedy chciałem ruszyć. Nie mam pojecia co sie mogło stać ale zauważyłem że przy włączonym zapłonie brakuje charakterystycznego odgłosu pompy paliwowej. Dodam że rozrusznik kreci a na popych nie odpala(brak paliwa???????)Od czego zacząć sprawdzanie usterki???.W którym miejscu znajduje sie pompa paliwa?????
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Sty 13, 2011 20:06, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pią Wrz 28, 2007 09:49 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Zaczolbym od zdjecia przewoduu paliwowego i sprawdzil czy pompka po przekreceniu podaje dawke paliwa jezeli tak to sprawdzilbym iskre ,piszesz ze nieslychac odglosu ppmki paliwa zobacz czy dochodzi napiecie
--------------------------------------------------
dopisek od moderatora:
bastian82 jeśli chcesz, by temat nadal funkcjonował i nadal chcesz uzyskiwać
odpowiedzi na swoje pytanie to popraw proszę nazwę tematu na
obowiązującą na naszym forum (użyj funkcji <edytuj> w pierwszym poście) ... ponadto uzupełnij swój profil o dane autka i miejsce zamieszkania
a wystarczyło przeczytać TO
--------------------------------------------------
bastian82 napisał/a:
...Od czego zacząć sprawdzanie usterki???
może zacznij najpierw od sprawdzenia bezpieczników
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Wysłany: Pią Wrz 28, 2007 17:41 [R45 1.4'00] silnik nie odpala
Czy mógłby ktoś mi napisać jak wygląda układ paliwowy w roverku 45 '00 1.400 od baku po wtryskiwacze,najlepiej z ilustracją.
Aha i jeszcze jedno prosze mi powiedzieć co to jest w załączonej ilestracji,kiedy sciągnąłem wężyk i zakreciłem rozrusznikiem paliwo nie leciało a chyba powinno????
Pomógł: 33 razy Dołączył: 25 Mar 2007 Posty: 371 Skąd: Pszczyna
Wysłany: Pią Wrz 28, 2007 18:14
bastian82 napisał/a:
Aha i jeszcze jedno prosze mi powiedzieć co to jest w załączonej ilestracji,kiedy sciągnąłem wężyk i zakreciłem rozrusznikiem paliwo nie leciało a chyba powinno????
Na zalaczonej ilustracji znajduje sie filter paliwa, skoro piszesz ze nie ma charakterystycznego buczenia po przekreceniu kluczyka to pompa paliwa na pewno nie dziala. Wiec albo padala pompa albo nie dostaje napiecia. pozdro
przy zbiorniku paliwa musi byc wtyczka i gniazdo, trzeba je rozlaczyc i w momencie przekrecenia zaplonu przez ok 2-3 sekundy powinno byc tam napiecie aku
zeby sprawdzic jeszcze raz trzeba odczekac okolo 30 sekund
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 21:23 [R45 1.4'00] silnik nie odpala
W moim przypadku to była awaria pompy a nie brak napiecia na pompie. Cisnienie oraz charakterystyczne buczenie ponownie sie pojawiło:), ale nie mogę odpalić silnika. Kilkakrotnie próbowałem ale bez powodzenia. O co chodzi????
Wysłany: Nie Wrz 30, 2007 11:49 Re: [R45 1.4'00] silnik nie odpala
bastian82 napisał/a:
W moim przypadku to była awaria pompy a nie brak napiecia na pompie. Cisnienie oraz charakterystyczne buczenie ponownie sie pojawiło:), ale nie mogę odpalić silnika. Kilkakrotnie próbowałem ale bez powodzenia. O co chodzi????
czyli teraz pompa paliwo podaje, a Ty nadal nie możesz odpalić ? ... sprawdź w taki razie czy jest iskra
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Wysłany: Pon Paź 01, 2007 17:02 [R45 1.4'00] silnik nie odpala
odpaliłem go na zapych ale nie chodzi jak powinien, na wolnych obrotach jest w miare dobrze ale przy dodawaniu gazu dławi sie. Wymieniłem filtr paliwa i nic. Moze cos z cisnieniem nie tak?? Zastanawiam sie czy jeszcze cos mogę zrobic samemu czy na tym etapie udaxc sie do mechanika???
do pomiaru cisnienia potrzebny manometr i koncowki takie zeby dalo sie wpiac w uklad paliwowy,
najprostrzym sposobem na sprawdzenie czy jest cisnienie, jest zdjecie powrotnego przewodu nadmiarowego z regulatora cisnienia paliwa , znajduje sie on na listwie wtryskowej
przy pracujacej pompie powinno leciec tam paliwo
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
jak przekręcisz kluczyk, to przez chwilkę pracuje pompka.
Jeśli jest coś zapowietrzone to wtedy przepchnie, wiec cokolwiek zrobiłeś zapowietrzenie może trwać max do pierwszej próby odpalenia
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Ja mam podobny problem z moim r45 1.6 benzyna. Kupiłem go tydzień temu i dziś pierwsza jazda i klapa. Po przejechaniu 10 metrów zgasł i już nie chciał odpalić. Myślałem że to akumulator.Ale po podłączeniu na kable z drugim samochodem dalej nie działa. Tak jakby kręci, ale bardzo dziwny odgłos i jakby cały przód drgał. Do tego nawet radio nie działa.
Nie wiem co mam zrobić. W poniedziałek chyba do warsztatu.
Pomógł: 33 razy Dołączył: 25 Mar 2007 Posty: 371 Skąd: Pszczyna
Wysłany: Sob Kwi 05, 2008 16:51
adrian23 napisał/a:
Ja mam podobny problem z moim r45 1.6 benzyna. Kupiłem go tydzień temu i dziś pierwsza jazda i klapa. Po przejechaniu 10 metrów zgasł i już nie chciał odpalić. Myślałem że to akumulator.Ale po podłączeniu na kable z drugim samochodem dalej nie działa. Tak jakby kręci, ale bardzo dziwny odgłos i jakby cały przód drgał. Do tego nawet radio nie działa.
Nie wiem co mam zrobić. W poniedziałek chyba do warsztatu.
Moze przeskoczyl ci pasek rozrzadu, ale to chyba malo prawdopodobne bo jest tam samoregulacja. pozdro
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum