Typ: wszystkie Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1998
Witam,
Jak sobie radzicie z zaparowanymi szybami przy starcie i w trakcie jazdy?
Mam co prawda autko z klima ale jeszcze nie zrobiona wiec pozostaje zwykly nawiew.
Jak kombinowac by miec cieple powietrze przy jednoczesnym niezaparowaniu szyb?
Pozdrawiam Was serdecznie,
D.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pią Gru 31, 2010 14:17, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Czw Paź 04, 2007 07:00 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 27 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Posty: 638 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Czw Paź 04, 2007 07:21
Ja daję nawiew na przednią szybę, ustawienie temperatury na max na czerwone, klima włączona i jak czuję że mocno wilgotne powietrze - zamykam obieg powietrza.
Niestety problem parujących szyb w 400tkach - jest w obecnym czasie duzym problemem.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
a ja kolegom proponuję przede wszystkim wymianę filtra kabinowego na nowy ...
w zdecydowanej większości przypadków zaparowane szyby i problem z ich wysuszeniem to właśnie zamulony filtr kabinowy
a dopiero później kombinujcie z ustawianiem nawiewu
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
bez klimy, to nawiew na szyby, + obieg zewnętrzny i temperatura niekoniecznie superwysoka, w kazdym razie ciepłym musi wiać. W razie czego można uchylić szyby tylne, żeby była szybsza wymiana powietrza (nie w każdym aucie pomaga)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Sie 2007 Posty: 125 Skąd: Krak-uff
Wysłany: Czw Paź 04, 2007 11:08
Rzeczywiście, u mnie gdyby nie klima (po włączeniu zaparowanie szyb znika od razu) to na samych nawiewach byłoby kiepsko. W moim poprzednim aucie bez klimy (Mazda 323F) pomagało: prędkość nawiewu na 4 plus lekko ciepłe powietrze.
Pytanie kompletnego laika - co to jest filtr kabinowy? Gdzie to kupić i jak wymienić?
Rozumiem, że nie ma on nic wspólnego z filtrem przeciwpyłkowym z klimy?
...Pytanie kompletnego laika - co to jest filtr kabinowy? Gdzie to kupić i jak wymienić?
Rozumiem, że nie ma on nic wspólnego z filtrem przeciwpyłkowym z klimy?...
to jest właśnie jeden i ten sam filtr
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Witam.Giewu z tą wymianą filtra kabinowego to tak do końca nie jest.Ja też wymieniłam bo parowała strasznie przednia szyba. Fakt stary filtr był w opłakanym stanie i należało go wymienić ale szyba jak parowała tak paruje, pomimo tego,że jest nowy filtr.Najlepszym a zarazem najbardziej skutecznym sposobem jest ustawienie nawiewu na przednią szybę, poziom II, ciepłe powietrze + klima, i wtedy życie staje się prostsze...Pozdrówka...
Witam.Giewu z tą wymianą filtra kabinowego to tak do końca nie jest.Ja też wymieniłam bo parowała strasznie przednia szyba. Fakt stary filtr był w opłakanym stanie i należało go wymienić ale szyba jak parowała tak paruje, pomimo tego,że jest nowy filtr....
ale przecież niemal nic innego nie napisałem ...
precyzując: jeśli chcesz odparować/wysuszyć szyby we wnętrzu samochodu to zacznij od wymiany filtra kabinowego, a w następnej kolejności kombinuj z ustawieniami nawiewów lub po prostu uchyl szyby
anecia-77 napisał/a:
Najlepszym a zarazem najbardziej skutecznym sposobem jest ustawienie nawiewu na przednią szybę, poziom II, ciepłe powietrze + klima, i wtedy życie staje się prostsze...Pozdrówka
a co wtedy z zaparowanymi szybami tylnych drzwi ?
Oki, sprzeczać się nie będe ale w moim przypadku wymiana filtra nic nie pomogła.A jeśli chodzi o tylne szyby to taka kombinacja też działa lecz nie w tak expresowym tempie jak to jest z przednią szybą.
Piter 34 z wielkim szacunkiem ale moje autko jest myte średnie raz na dwa tygodnie w całości,najpierw środeczek (odkurzanie, mycie szyb), następnie wierzch.No bo przecież nie przystoi jeździć kobiecie tak pięknym autem z brudnymi szybkami...Prawdaż..???Pozdrowionka.
Moje rady sa nastepujace: Trzeba umyc szyby najlepiej jakims plynem na alkoholu zeby dobrze odtluscic (swietnie sprawdza sie zimowy plyn do spryskiwaczy ) A druga rzecza jaka ja robie jak zaczyna sie jesien to bardzo dokladnie odkurzam cale auto wlacznie z bagaznikiem bo piasek, kurz chlonie wode wiec jak potem wlaczamy ciepelko to momentalnie wszystko zaczyna nam parowac. U mnie po takich zabiegach przy ustawieniu na najcieplejsze powietrze i II bieg nic nie paruje. Chyba ze jest super wilgotno to czasem posilkuje sie klima. Ale nigdy nie jest tragicznie
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum