Przy tak przedstawionym w/w podejściu bolidy F1 powinny jeździć na kołach rowerowych bo nacisk na podłoże jest największy, a co za tym idzie i przyczepność też....
Przy Twoim podejściu auta rajdowe WRC powinny jeździć w Rajdzie Szwecji na maksymalnie szerokich oponach?
no wlasnie.czytajac wszystkie posty od razu mi sie przypomnialo jak to jest w WRC. wezsza opona bardziej bedzie "wbijac" sie w snieg niz szersza opona a co za tym idzie bedzie lepsza przyczepnosc.
tez jestem za tym by miec 2 kpl opon(zimowe i letnie)stosowalem to w swoich poprzednich autach i w roverko swoim tez mam taki plan.ale na razie mam tylko letnie(195/50 r15)na zimowki na razie musze poczekac bo musze sprzedac swoje z poprzedniego auta zeby miec kase na nowe zimowki.stalowki juz czekaja na nie w piwnicy:)
ja podobnie jak koledzy jerzu i Zientas ... jedne oponki (szersze) na alufelgach na okres letni, a na zimę oponki zimowe (węższe) na felgach stalowych
oduczyłem się stosować opon tzw. wielosezonowych ...
ale mam dylemat co wybrać:
- 195/60R14, podobna średnica koła co w przypadku kół letnich, ale chyba 195 za szerokie na zimę?
- 185/65R14, średnica większa o 1cm, plusem byłoby auto jadące wyżej o 0.5cm nad ziemią, minusem - nie wiem czy nie zaczną ocierać o wnętrza nadkola przy obciążeniu i wybojach?
- 175/65R14, średnica koła mniejsza o 3mm (ledwie zauważalna?)
Poradźcie coś proszę, chciałbym w tym tygodniu uporać się z zakupami (używane felgi do Roverka na Allegro i nowe opony ze sklepu).
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Sie 2007 Posty: 125 Skąd: Krak-uff
Wysłany: Sro Paź 17, 2007 10:09
Kozik napisał/a:
To jest fabryczny rozmiar 200tki a w 400tce chyba jest to samo.
Tak, wiem - ale mając niższe zawieszenie trochę się martwię o szorowanie brzuchem auta po śniegu a sporo jeżdżę po drogach gorzej odśnieżanych...
Zobaczymy w praktyce jak to wyjdzie.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Sie 2007 Posty: 125 Skąd: Krak-uff
Wysłany: Pią Paź 19, 2007 12:34
Brt napisał/a:
to weź sobie 175/70 R14 będziesz zawsze odrobinę wyżej
Wczoraj założyłem nowo zakupione felgi stalówki 14" i opony zimowe. Zdecydowałem się jednak na 175/65 R14 (Fulda Montero 2). Auto wygląda teraz paskudnie, straciło cały urok no trudno zima, co było robić...
Dziwnie się jeździ na oponach szer. 175 mając letnie 205. Auto zupełnie inaczej jeździ
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum