Wysłany: Pią Paź 19, 2007 11:16 [R75] Brak blokady obrotów (odcięcia paliwa na czerwonym)...
Typ: v6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Witam Serdecznie !
Może ktoś próbował i ma jakies spstrzeżenia... Otóż kilka razy zdażyło mi się ponieść fantazji podczas jazdy moim R75. Co ciekawe zauważyłem że nie ma typowego odcięcia paliwa przy wchodzeniu na czerwone obroty. Kręci się do oporu 7500 -8000 obr/min. Czy to jest normalne ? Chyba w ten sposób można zajechać silnik..?
Pozdrawiam,
bartek
[ Dodano: Pią Paź 19, 2007 12:18 ]
zapomniałem dodać, że to Rover 75 2,0 V6 - 2001r.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Lis 25, 2010 12:25, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Paź 19, 2007 11:16 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
IMHO czerwone pole jest dla ostrzeżenia, że długotrwałe utrzymywanie takich obrotów może silnikowi zagrozić. Odcinka powinna nastąpić przy poważnym przekroczeniu dopuszczalnych obrotów (niestety, nie wiem ilu u Ciebie).
Pomógł: 50 razy Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 800 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: Pią Paź 19, 2007 12:01
W moim drugim samochodzie zamykam cały obrotomierz...czyli 7 tys i odcina ok 8-8,5 tys odicnka przychodzi...czerwona kreska nie jest wyznacznikiem odcinki...
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Wg RAVE maksymalna bezpieczna prędkość obrotowa dla 2.0 KV6 to 7000rpm, natomiast dla 2.5 to 6750rpm.
Moim zdaniem wtedy powinna być odcinka, ale niech się wypowie inny właściciel KV6.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Wysłany: Sob Paź 20, 2007 08:00 Re: [R75] Brak blokady obrotów (odcięcia paliwa na czerwonym
fisha napisał/a:
Witam Serdecznie !
Może ktoś próbował i ma jakies spstrzeżenia... Otóż kilka razy zdażyło mi się ponieść fantazji podczas jazdy moim R75. Co ciekawe zauważyłem że nie ma typowego odcięcia paliwa przy wchodzeniu na czerwone obroty. Kręci się do oporu 7500 -8000 obr/min. Czy to jest normalne ? Chyba w ten sposób można zajechać silnik..?
Pozdrawiam,
bartek
[ Dodano: Pią Paź 19, 2007 12:18 ]
zapomniałem dodać, że to Rover 75 2,0 V6 - 2001r.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum