Wysłany: Sro Maj 23, 2007 21:35 [R420] Świece zapłonowe
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Na stronie www.roverki.pl wyczytałem, że przerwa na świecach powinna wynosić 0,85 mm. W katalogu ngk znalazłem świece, które mają przerwę 0,7 mm. Żeby tego było mało sprawdziłem świece u siebie w aucie i ... mam jakieś dziwaczne świece z czterema elektrodami i najmniejsza przerwa wynosi na nich 1.1 do 1.2 mm Teraz to już zgłupiałem ... Co wkładali oryginalnie do tego silnika i co powinienem zrobić z tymi, które mam obecnie? Wywalić? Przygiąć?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Gru 30, 2010 00:47, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Maj 23, 2007 21:35 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Żeby tego było mało sprawdziłem świece u siebie w aucie i ... mam jakieś dziwaczne świece z czterema elektrodami i najmniejsza przerwa wynosi na nich 1.1 do 1.2 mm
Może masz wynalazek typu Bosch Super 4 z czterema elektrodami masowymi
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Mar 2007 Posty: 82 Skąd: Cieszyn
Wysłany: Pią Lis 02, 2007 10:08 to co lepiej zrobic??
to co lepiej zrobic? zostawić taką przerwe jaka jest oryginalnie ustawiona przez np. NGK 0,9mm,czy zmniejszyć do fabrycznej?
Słyszałem taką opinie że jezeli samochód jeździ na LPG to lepiej jak bedzie znacznie mniejsza ta przerwa by zmniejszyć ryzyko przeskoczenia.Czy ktoś slyszał taką opinie?Co o tym sądzicie? Bo mi sie wydaje że zmniejszenie odleglosci moze spowodować niewłasciwą prace silnika.
Pomógł: 81 razy Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 901 Skąd: Poznań
Wysłany: Pią Lis 02, 2007 10:21
Te oryginalne Uniparta to są Championy tylko oczywiście one nie miały napisów Champion (jednoelektrodowe)
[ Dodano: Pią Lis 02, 2007 10:24 ]
Na tych Bosh super cztery (czteroelektrodowe) są problemy z rannym uruchamianiem
_________________ Sprzedaż części, diagnostyka komputerowa Rover MG Land Rover oryginalnym komputerem T4- POZNAŃ . RÓWNIEŻ NAJNOWSZE MODELE LAND I RANGE ROVERA ,z firmą Rover MG Land Rover jesteśmy związani od 1995 roku TEL. 0698363760, parts2@wp.pl / britcars@wp.pl
Te 4 elektrodowe, które miałem kiedyś nie były Boscha. Teraz nie pomnę jaka to firma była. Nie zanotowałem jakichkolwiek problemów z uruchamianiem auta na tych świecach, nawet jak auto postało na zimnie, nie ruszane przez prawie tydzień.
Pomógł: 81 razy Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 901 Skąd: Poznań
Wysłany: Pią Lis 02, 2007 22:17
Ja tobie przekazuje swoje sugestie i to jest sprawdzone , a co ty zrobisz to jest twoja sprawa
_________________ Sprzedaż części, diagnostyka komputerowa Rover MG Land Rover oryginalnym komputerem T4- POZNAŃ . RÓWNIEŻ NAJNOWSZE MODELE LAND I RANGE ROVERA ,z firmą Rover MG Land Rover jesteśmy związani od 1995 roku TEL. 0698363760, parts2@wp.pl / britcars@wp.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum