Wysłany: Pon Lis 05, 2007 00:07 Dokumenty jakie potrzebne mi beda przy rejestracji auta?
Hejas,
kupiłem sobie auto od handlarzy spod Poznania
Auto jest z Belgii, ale... nie ma numerów rej. ani żadnych dokumentów w chwili obecnej.
Jak będę je odbierał, mam dostać jakieś i bez problemu zarejestrować auto w Polsce.
Auto ktore kupiłem, nie ma przeglądu, jest kupione (rzekomo) od ubezpieczalni w Belgii i mam dostać fakturę oraz dowód rejestracyjny...
Szperając po necie znalazłem taki oto tekst:
Cytat:
Samochody z Belgii
Coraz więcej osób jeździ po samochody do Belgii, Holandii czy Francji. W Niemczech już wykupiono prawie wszystkie stare i tanie samochody. Dlatego laweciarze poszukują nowych, jeszcze nie opustoszałych rynków.
Na co zwracać uwagę przy sprowadzaniu samochodów z Belgii? Przede wszystkim na dokumenty. W tym kraju razem z autem powinniśmy otrzymać charakterystyczny różowy Brief oraz rachunek lub umowę kupna-sprzedaży. Nie istnieje coś takiego jak znane z Niemiec wymeldowanie pojazdu.
Może się zdarzyć, że sprzedawca nie będzie dysponował owym Briefem. Wówczas powinien być dokument z policji potwierdzający pochodzenie pojazdu. Sprawdzając takie zaświadczenie należy bacznie przyjrzeć się pieczątkom.
Czy ktoś z kolegów miał do czynienia z taką procedurą - auto z Belgii?
Prosze o porady co i jak, na co zwracać tak naprawdę uwagę przy odbiorze auta od handlarzy.
Pozdrawiam,
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Dla mnie podejrzane Jedź i niech Bóg ma Cię w swojej opiece Aha, i przejrzyj wszystko miliard razy bo potem można mieć nie potrzebne problemy. Osobiście nie miałem takich problemów, ale znam człowieka, który został z autem z Belgii pochodzącym z lewego źródła. Efekt jest tego taki, że nie jeździ i nawet go nie ma przy sobie Nie wiem jaki jest czy będzie finał tej sprawy, ale na pewno trzeba uważać!
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie no goscie handluja dziesiatkami takich fur. Juz sie dowiedzialem niezaleznie od naszego sprytnego forum, ze wystarczy mi dowod (ktorego skan dostalem dzisiaj od handlarzy) oraz faktura zakupu. A opieka Boga sie przyda
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum