To znalazłem na forum:
R45 ma ET45 Rozstaw śrub: 4x100; Otwór centrujący: 56,1 mm
(pisane przez giewu).
Teraz pyt:
Czy te felgi z allegro podejdą do R45 (głównie ze względu na otwór centrujący)
i pyt 2 - czy ta szerokość jest dobra do oponek 195x45?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pią Gru 31, 2010 01:06, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lis 06, 2007 10:45 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Wto Lis 06, 2007 11:49 Re: [R45] czy te felgi się nadadzą?
mick1 napisał/a:
... Czy te felgi z allegro podejdą do R45 (głównie ze względu na otwór centrujący)
różnica 0,5mm na całej średnicy otworu centrującego moim zdaniem nie powinna tutaj sprawić żadnego problemu ... bardziej bym myślał nad ET (ale myślę, że też nie powinno stanowić większego problemu)
mick1 napisał/a:
pyt 2 - czy ta szerokość jest dobra do oponek 195x45?
jest dobra
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
A ja bym ich nie brał. O ile otwór faktycznie nie ma moim zdaniem aż takiego znaczenia, o tyle przy takim ET i szerszej feldze mogą one siedziec za głęboko.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Mar 2007 Posty: 219 Skąd: Kraków/Lublin
Wysłany: Wto Lis 06, 2007 14:45
Jak założyłem oplowskie felgi do swojego R to trzymały się tylko na śrubach, niezbyt ciekawie to wygladało. Nie jestem jednak pewien czy otwór miały 56,6 nie mierzyłem, wydaje mi się jednak, że troszkę większy.
_________________ Zdrowy sen nie tylko przedłuża życie, ale i skraca dzień roboczy.
A ja bym ich nie brał.... o tyle przy takim ET i szerszej feldze mogą one siedziec za głęboko.
a ja bym się jednak zastanowił nad zakupem
nowa felga 6,5Jx16 ET37 w porównaniu z fabryczną 5.5Jx14 ET45 "chowa się" do środka auta raptem o 5mm, natomiast wystaje na zewnątrz o 21mm
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Mar 2007 Posty: 106 Skąd: Rybnik
Wysłany: Czw Lis 08, 2007 20:31
Gniewu wydaje mi sie ze sie mylisz co do dopasowania tychze felg a mianowicie ET jest juz mniejsze 45 - 37 = 8 mm kolo bardziej do srodka ale nie to mnie martwi tylko szerokosc samej felgi a mianowicie felga do Roverka oryginalna ma 5 a nie 5,5 cala a ta ma 6,5 co daje kolejne 3,8 cm do srodka a to po zsumowaniu moze okazac sie za duzo:(
ja sadzę,że najlepiej sobie samemu dorobić jesli ma się dostęp do tokarki, (acz sam mam i mi ciężko ) wtedy możesz sobie dorobić na miarę, i na dodatek zaoszczędzić
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
koszt naallegro nie jest duzy, plastikowe chodza po 8zł, chodzi mi o to czy to sie sprawdza i nie ma zagrozenia ze w trakcie jazdy przy odpowiedniej predkosci moze sie kolo urwac albo cos gorszego
plus 20 plnów przesyłka
swoją drogą plastikowe...hmmmm ciekawe (pierwsze słyszę), może się skuszę i sobie dorobie
karpi napisał/a:
chodzi mi o to czy to sie sprawdza i nie ma zagrozenia ze w trakcie jazdy przy odpowiedniej predkosci moze sie kolo urwac albo cos gorszego
takiego zagrożenia nie ma, jak Ci nawet wyskoczy (rozumiem, że chodzi o stalowe felgi) to najwyżej zacznie trząść kierownicą tak jak przy niewyważonych kołach
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Wysłany: Pią Lis 09, 2007 22:29
karpi napisał/a:
koszt naallegro nie jest duzy, plastikowe chodza po 8zł, chodzi mi o to czy to sie sprawdza i nie ma zagrozenia ze w trakcie jazdy przy odpowiedniej predkosci moze sie kolo urwac albo cos gorszego
Możesz śmiało założyć pierścienie ale raczej do stalowych felg to pierścienie stalowe. Te plastikowe są troszkę innego profilu (stożkowate, pod alufelgę).
Mam założone 2 milimetrowe. Jest na nich taki "kołnierz" żeby nie wypadły.
Kupiłem na allegro, polecam gościa, zrobi na dowolny wymiar : Małyszek22
_________________ Wszystko dla ludzi, byle z głową.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum