Wysłany: Sob Gru 08, 2007 20:56 [R75] Sterowanie klapek nagrzewnicy
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam
Już kiedyś pisałem o tym ale wtedy nie wiedziałem co wydaje dziwne dźwięki.
Po dokładnych obserwacjach i osłuchiwaniu okazało się, że to silniczek sterujący nawiewami.
Zrobiłem jego zdjęcie, znajduję się on zaraz nad nawiewem na nogi kierowcy.
Zaznaczyłem czerwoną strzałką dźwignię którą porusza ten silniczek. Problem w działaniu polega na tym, że gdy się wnętrze auta nagrzeje dźwigienka poruszą się w jedną stronę i natychmiast z powrotem wydając jakby dźwięk stukania. Tak przez kilkadziesiąt sek, trochę przerwy i znowu to samo. O co może z tym chodzić? Co się uszkodziło?
PS
Zauważyłem też, że gdy zmieni się temperaturę po stronie kierowcy problem zanika na jakiś czas.
_________________ Tomek
Ostatnio zmieniony przez apples Sob Cze 11, 2011 23:21, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Sob Gru 08, 2007 20:56 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jest to silniczek otwierający wlot powietrza na nagrzewnicę. Spróbuj najpierw go odkręcić (3 wkręty) i sprawdź, czy dźwignia, którą porusza nie stawia oporu. Jeżeli dźwignia jest ok. to:
1. uszkodził się mechanizm wewnątrz silniczka lub
2. "wytarł" się potencjometr wewnątrz silniczka i wysyła błędne sygnały do centralki klimatyzacji
Podejrzewam (bo niestety tam jeszcze nie zaglądałem ) , że obie te usterki można naprawić. Ewentualnie możesz kupić używany silniczek.
Napisz jak ustalisz co i jak.
Pozdrawiam!
_________________ Znalazłeś rozwiązanie problemu - opisz w ostatnim poście.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum