Wysłany: Sob Gru 15, 2007 18:42 [R400] Nadmierne wydzielanie oparów
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1999
Witam. Mój Roverek od jakiegoś czasu zaczął bardzo intensywnie wydzielać parę z układu wydechowego nawet w tedy gdy jest ciepło . Ustaje to dopiero po przejechaniu dłuższej trasy (ok 100km) Kopci parą bardziej niż auta zasilane gazem a ja takiej instalacji przecież nie mam . Co może być tego przyczyną że z rury wydechowej potrafi nawet lecieć woda Może jest to złej jakości paliwo Co o tym myślicie
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Sty 01, 2011 20:08, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Sob Gru 15, 2007 18:42 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Witam. Mój Roverek od jakiegoś czasu zaczął bardzo intensywnie wydzielać parę z układu wydechowego nawet w tedy gdy jest ciepło . Ustaje to dopiero po przejechaniu dłuższej trasy (ok 100km) Kopci parą bardziej niż auta zasilane gazem a ja takiej instalacji przecież nie mam . Co może być tego przyczyną że z rury wydechowej potrafi nawet lecieć woda Może jest to złej jakości paliwo Co o tym myślicie
Witam
Ja mysle ze padla ci uszczelka pod glowica. A jak tam poziom cieczy chlodzacej, ubywa?
pozdrawiam
Pomógł: 18 razy Dołączył: 12 Kwi 2007 Posty: 306 Skąd: Radom
Wysłany: Sob Gru 15, 2007 19:00
A mi sie wydaje że jest to zwykłe zjawisko przyrodniczo - fizyczne. A że paliwo sie skrapla a raczej para to rzecz normalna. Tak jak poprzednik. Jak płynu nie ubywa to czym tu sie martwić. Po prostu zima.
_________________ był od 13 Kwietnia Rover 220SD ...
A mi sie wydaje że jest to zwykłe zjawisko przyrodniczo - fizyczne. A że paliwo sie skrapla a raczej para to rzecz normalna. Tak jak poprzednik. Jak płynu nie ubywa to czym tu sie martwić. Po prostu zima.
Oby, bo u mnie ta sama sytuacja z tym kopceniem a jestem po wymianie głowicy 10tys temu.
Pomógł: 18 razy Dołączył: 12 Kwi 2007 Posty: 306 Skąd: Radom
Wysłany: Sob Gru 15, 2007 19:09
Asterce wtedy dolegała zła mieszanka paliwowa. Nie wiem jak to jest z silnikiem 1.6 w Roverze czy można manualnie wyregulować mieszankę.
_________________ był od 13 Kwietnia Rover 220SD ...
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Sob Gru 15, 2007 19:10
Samochody tak mają, że efektem spalania paliwa jest woda. Fakt wydobywania się pary wodnej, lub nawet wody z tłumika nie jest niczym szczególnym i w dużej mierze zależy od sposobu eksloatacji. Im auto jeździ na krótszych odcinkach, tym więcej wody w niewygrzanym układnie wydechowym zostaje. Czasem może nawet lać się jak z kranu
Jeśli poziom płynów w silniku jest O.K. i nic nie ubywa, nie ma sie czym przejmować.
--------------------------------------------------
dopisek od moderatora:
Farmer, jeśli chcesz, by temat nadal funkcjonował i nadal chcesz uzyskiwać
odpowiedzi na swoje pytanie to popraw proszę nazwę tematu na
obowiązującą na naszym forum (użyj funkcji w swoim pierwszym poście) ...
... a wystarczyło przeczytać TO
--------------------------------------------------
Wysłany: Wto Gru 18, 2007 19:40
Zobaczymy co będzie dalej. Wszystkie płyny OK . Może to te krótkie trasy a może zmiana paliwa będzie miała wpływ. Zobaczymy Jutro tankowanie do pełna w innej stacji paliw. Oby było lepiej
Pomógł: 33 razy Dołączył: 25 Mar 2007 Posty: 371 Skąd: Pszczyna
Wysłany: Wto Gru 18, 2007 19:59
Farmer napisał/a:
Zobaczymy co będzie dalej. Wszystkie płyny OK . Może to te krótkie trasy a może zmiana paliwa będzie miała wpływ. Zobaczymy Jutro tankowanie do pełna w innej stacji paliw. Oby było lepiej
Jezeli nie ubywa ci cieczy chlodzacej, ani nie bierze oleju to nie masz sie czym martwic. pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum