Witam! Mam megaproblem z przednimi refletorami. Otoz swieca tak, ze w nocy nic nie widze. KOMPLETNIE NIC! Gdy patrze w lampe wszystko jest, ok - swiatlo nawet mocne. Wczoraj zalozylem nowe zarowki - Osram Nightbreaker, bo myslalem, ze to pomoze, ale dalej jest zle. Czy mozliwe, ze juz lustra reflektorow sa calkowicie zmatowione? Swiatla sa dobrze ustawione na droge - tzn. jedno jest troszeczke krzywo, bo jeszcze nie zdazylem tego zrobic po tym jak kobita we mnie wjechala na parkingu... Ale nie o tym mialem mowic... Odkad mam to auto pamietam, ze swiatla swiecily bardzo zle i za bardzo nie wiem co z tym zrobic...
SPAMU¦
Wysłany: Pon Gru 17, 2007 12:25 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
u mnie jest podobnie ze światłami. Wsiadam do auta i jak jade, gdy jest ciemno mało co widze. Robi się to niebezpieczne podczas nocnej jazdy. Zastanawiam się co to może być i co może być powodem słabo świecących świateł. Czy to żarówki a może coś innego. Patrzac wprost na lampy dobrze świecą i nie ma z tym problemu. A lustra raczej nie są zmatowione.
Przegladalem ostatnio allegro bo chce zakupić żarówki. Widziałem tam żarówki typu xsenon 100W czy takiego typu żarówki mógłbym założyć do swojego auta i czy nie byłoby jakis przeciwskazań??
jeśli światła słabo świecą to najprawdopodobniej przyczyną będzie odbłyśnik (lustro) ... proponowałbym najpierw na wszelki wypadek podjechać na stację diagnostyczną i ustawić światła (15-20 zł.), a jeśli nie to będzie przyczyną to niestety reflektory do wymiany (lub odbłyśniki do regeneracji w zależności od upodobań)
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Ja bym umyl i sprawdzil regulacje
Regeneracja odblysnika (lustra - to chyba to samo:)? ) w ogole sie oplaca?
Mnie ta lampe bylo b. ciezko rozebrac, a co dopiero zlozyc
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
pierw wymienie żarówki, myślę że to podstawowy krok ku temu. Nie wierzę żeby autko nie tak stare już miało lustra zmatowione, jedynie może zabrudziły się jakoś, sam nie wiem. Ale najpierw rozejrze się za tymi żarówkami co polecił xtek.
co do wymiany żarówki robią się już problemy bo do łatwych czynności to nie należy, a o ściągnięciu reflektora już nawet nie chce mi się myśleć:)
co do wymiany żarówki robią się już problemy bo do łatwych czynności to nie należy, a o ściągnięciu reflektora już nawet nie chce mi się myśleć:)
Jak to? Wymiana zarowki w 200 to chyba najlatwiejsza rzecz na swiecie
Uczylem sie jej 11 min, zaraz po zakupie auta - kilka lat temu
Pozniej szlo jak z plata.
maanii napisał/a:
a i czy ta regulacja coś pomoże?
Jesli masz regulacje elektryczna, to sprawdz czy widzisz roznice zmieniajac suwak w kabinie.
Jesli nei masz regulacji, skad wiesz, ze swiatla nie swieca zbyt nisko... regulacja na SKP powinna wyjasnic ta kwestie. Na pewno nei zaszkodzi. Jesli beda dobrze ustawione, nie powinni od Ciebie wziac pieniedzy.
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
dobrze na regulacje pojade jak zakupie nowe żarówki.
a rovera mam 75 w dieslu wieć tam żarówki wymienia się np. lewą trzeba skręciś kierownicę max w prawo i wsadzić ręgę tam kolo lewego koła wyciągnąć klapke i pozniej męczyć się z żarówką. Uważam że nie jest to prosta czynność.
Zastanawiam się teraz nad zakupem:
Philips x-treme power a Osram Nightbreaker
w R75 nie jest to strasznie trudne mi zajęło to dosłownie 10 min niecałe ale przy tym się jak usmarowałem. Cała ręka brudna rękaw od swetra brudny. Powinno być inne rozwiązanie zmiany żarówek a nie w taki sposób jak dotychczas.
A jak mówisz wziąść Philipsa czy Osram? ja coś myślałem żeby było takie jasne niebieskie światło. Miałem kiedyś takie w swojej Hondzie. Ale jak ktoś tu polecił takie z jasnym światłem to musi coś w tym być
na 99% wymiana reflektorów Cię czeka. I polecam DJAuto jak już klikakrotnie pisałem A jakie mam obecnie światła po wymianie, to niech Skiba powie A i jeszcze drobny drobiazg. Warto założyc przekaźnik na światła, bo na orginalnej instalacji spadej napięcia wynosi około 1 V a to dużo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum