Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Mar 2007 Posty: 39 Skąd: katowice
Wysłany: Sob Gru 22, 2007 15:51 [R214 16V '98] Rozrusznik kręci, silnik nie pali
Witam,
mam problem ze swoim R. Rozrusznik kręci, ale silnik nie załapie nawet na chwile. Jeździł dobrze aż do przedwczoraj jak go odstawiłem na garaż. Sprawdziłem wszystkie połączenia kabli i wydaje się że jest ok. Ktoś ma jakąś koncepcję?
pzdr
Wysłany: Nie Gru 23, 2007 14:08
tematy juz przejrzalem i dalej nie wiem co jest grane bo nic mi nie pasuje co wczesniej bylo pisane..
nie wiem czy jest iskra, bo nie mam takiego klucza do świec, a nie wiem w jaki sposób to się inaczej sprawdza. jak go troche pomecze to czuc paliwo, wiec mysle ze pompa dziala.
a jak sie wlacza zaplon i porusza przewodem co idzie od cewki do aparatu zaplonowego (chyba) to prad kopie, wiec jest przebicie. Ktos wie co to oznacza?
pzdr
Do sprawdzenia czy jest iskra nie potrzebujesz klucza do świec. Najpierw zdejmnij ten przewód który idzie od cewki, załóż go na jakąś świecę, połóż na masę i niech ktoś zakręci rozrusznikiem. Ty sprawdż czy jest iskra. Jeśli jest załóż kabel spowrotem, a świecę załóż na któryś z kabli na świecę i zakręć silnikiem drugi raz. Jeśli będziesz teraz miał też iskrę to znaczy że dany kabel,palec itd są dobre. W ten sposób sprawdż na pozostałych świecach pozostałe kable. Podczas sprawdzania pozostałe kable miej zawsze założone na świece, unikamy wtedy niepotrzebnych przebić. Opisałem najprostrzy sposób sprawdzenia iskry, prościej się nie da. Podczas sprawdzania możesz zdjąć wtyk z wyłącznika bezwładnościowego, unikniesz niepotrzebnemu dawkowaniu paliwa do silnika podczas sprawdzania.
Wysłany: Pon Gru 24, 2007 09:03
ok, dzis juz sobie daruje, ale zaraz po swietach sprawdze ta iskre. Jeszcze jedno zauwazylem: wogole nie swieci mi sie check engine... Moze cos z komputerem?
Wysłany: Pon Gru 24, 2007 12:31
wcześniej przed uruchomieniem mi się świecił, więc chyba raczej jest Tak mi się przynajmniej wydaje... zreszta jak przegladalem forum, to koledzy z benzyniakami tez maja...
Wysłany: Pon Gru 24, 2007 13:00
tutaj kovalek pisze ze ma check engine i tutaj leondrago tez ma, wiec czemu ja nie mam? juz nic nie rozumiem, musze przeanalizowac RAVE... pzdr i WESOŁYCH ŚWIĄT!!
Wysłany: Czw Gru 27, 2007 13:45
no niech będzie w każdym razie umówiłem się do mechanika na odczytanie błędów z kompa i enetualną naprawę, ale nietety dopiero po nowym roku. Tymczasem dzięki za wszelkie odpowiedzi...
pzdr
[ Dodano: Sob Gru 29, 2007 14:59 ]
wlasnie wracam z garażu. iskra jest, pompa paliwa działa. ściągnąłem obudowe paska rozrządu i... jest strasznie luźny. pewnie pasek przeskoczył i lipa, szczęście że się nie zerwał...
Zna ktoś jakiegoś dobrego mechanika w Katowicach i sklep z częściami w okolicy?
pozdrawiam
wlasnie wracam z garażu. iskra jest, pompa paliwa działa. ściągnąłem obudowe paska rozrządu i... jest strasznie luźny. pewnie pasek przeskoczył i lipa, szczęście że się nie zerwał...
Auto już naprawione?
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Wysłany: Czw Sty 10, 2008 13:10
naprawione...
zaprowadziłem do mechanika i okazało się że pasek... jest dobry to że był luźny mechanik tłumaczył tym że jak jest zimny to się naciąga (srututu), a do tej pory myślałem że jak jest zimno to sie kurczy, ale nie istotne . Przyczyną nie palenia R były ponoć jakieś styki i przebicie na rozdzielaczu. Tak więc po zapłaceniu 240 zł samochód jeździ... Ponoć pasek jest jeszcze w bardzo dobrym stanie, mimo to i tak będę go wymieniał jeszcze na wiosne, oczywiście pompe wody i napinacz też.
Dla ciekawskich samochód był naprawiany w Katowicach ul. Pod młynem, nie pamiętam dokładnie numeru. Ale jak ktoś będzie zainteresowany podam nr telefonu. Posiadają interfejs do ROVERA i mój samochód nie był pierwszym tej marki u nich, więc myślę że można ich polecić...
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum