Wysłany: Sob Gru 22, 2007 17:57 [R400] Problemy z rozruchem.
Typ: Di Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1998
Mam problem z rozruchem rano. Trzeba długo kręcić rozrusznikiem, pomaga dwukrotne uruchomienie świec żarowych ale i tak silnik zbyt szybko nie zapala. Wymieniłem trzy świece żarowe. Nie zapala się kontrolka "check engine".
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Sty 02, 2011 18:41, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Gru 22, 2007 17:57 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
A może masz za mały akumulator i rzut prądu i dlatego rozrzusznik musi duzo kręcić aby samochód odpalił, czy po odpaleniu silnik chodzi gładko czy go szarpie? Częstą przyczyną ciężkiego odpalania jest zbyt mały akumulator, spalone świece żarowe, przekaźnik, bądź przestawiony rozrząd...
Pomógł: 17 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Posty: 292 Skąd: Kraków
Wysłany: Wto Sty 08, 2008 16:04
W moim przypadku powodem był niedoładowany akumulator. Przy ok. -2 dwa trzy grzania świec i dopiero potem rozruch, aż przyszło -12 i przez kręcenie rozrusznikiem rozładowałem akumulator. Doładowałem go do pełna i wszystkie objawy jak ręką odjął. Przy -12 pali od "pyknięcia". Wg mnie świece nie dogrzewają bo dostają z mało prądu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum