Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam,
Mam pytanie czy ktoś wie jak zdiagnozować, czy w moim roverku jest czujnik deszczu, czy też go nie ma (chodzi mi o sytuację, że np jest ale nie działa)? Wyczytałem, ze czujnik znajduje sie w okolicy lusterka tylko jak rozpoznać, że jest. lusterko (automotycznie przyciemniane) przyklejone jest na takim dość dużym zaciemnionym fragmencie szyby. Od zewnątrz daje się tam zauważyć takie niebieskie odcienie. Czy to może być czujnik deszczu? Jak to sprawdzić?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Gru 11, 2010 18:55, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Sty 10, 2008 10:43 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jeśli moje rozumowanie jest słuszne, to przełącznik wycieraczek powinien być ustawiony w pozycji pracy pulsacyjnej wtedy jeśli szyba jest sucha to wycieraczki nie powinny się poruszać, jeśli pojawi się deszcz to powinny same wystartować i prędkośc dostosowac do intensywności opadów. U mnie wycieraczki pracują nawet przy suchej szybie.
Tak, napisał jak go rozpoznać, ale nie napisał kiedy i jak działa (np. w jakiej pozycji ma być ustawiony przełącznik przy kierownicy...). Ja sprawdziłem w różnych ustawieniach i niestety czujnik nie działa, jaka może być przyczyna?
Instrukcja mówi tak:
"Czujnik deszczu jest w stanie wykryć różne intensywności opadu lub zabrudzenia i odpowiednio dostosować do tego prędkość wycierania przy włączonej pracy przerywanej." Czy to oznacza, że czujnik aktywuje się przez ustawienie przełącznika wycieraczek do pozycji pracy przerywanej? Jeśli tak, to przy suchej i czystej szybie wycieraczki nie powinny powinny się poruszać. Czy mam rację? U mnie pomimo obecności czujnika wycieraczki startują nawet przy suchej i czystej szybie. Jaka może być przyczyna?
Wygląda na to, że masz podobnie jak ja. Podejrzewam, że odległość od szyby jest zła.
U mnie stwierdziłem, że czujnik działa odklejając go od szyby.
Czujnik był przekładany? Jeżeli tak to może jest źle przyklejony.
Może dasz go radę odkleić jakoś i zobaczyć czy nadal pracuje. Jeżeli tak to
chyba masz walnięty obwód, jeżeli nie to znaczy że odległość nie ta.
Ja bym tak do tego podszedł. Tylko pytanie czy masz zmienioną szybę czy nie.
Co do odklejenia czujnika to nie jest powiedziane, że się go da łatwo odkleić,
albo czy się go da w ogóle odkleić.
Od początku topic-u trochę minęło, więc nawet może jest już po temacie.
Pomógł: 16 razy Dołączył: 09 Maj 2008 Posty: 114 Skąd: Lubaczów
Wysłany: Sro Lut 04, 2009 07:21
Nie wiem co jest z waszymi czujnikami, ale mój działa następująco:
pozycja manetki neutralna - nie działa
pozycja manetki 1 (do "góry") - działa ale nie tak jak opisujecie. Otórz, z reguły w tej pozycji, manetkę mam ustawioną na stałe i przy włączeniu zapłonu lub silnika nie włączają się wycieraczki. Włączenia następują tylko w przypadku padającego deszczu, a ich intensywność zależy od wielkości opadów.
markwiatek napisał/a:
U mnie dziala w ten sposob ze po wlaczeniu zawsze wykonuje jeden cykl, a nastepnie uruchamia sie dopiero jak szyba jest mokra.
U mnie ten pierwszy cykl nie występuje.
PHJOWI napisał/a:
sprawdzałeś podczas jazdy ? ,czy na postoju ?, mój się dopiero włącza podczas jazdy.
U mnie nie ma znaczenia czy jest to postój czy jazda - wszystko zależy od wielkości opadów.
wojcio0 napisał/a:
U mnie pomimo obecności czujnika wycieraczki startują nawet przy suchej i czystej szybie. Jaka może być przyczyna?
Nie wiem, ale chyba tak być nie powinno.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
U mnie jest tak jak u sogreg1 i przy stale włączony czujniku nie włącza się jeden cykl razem z zapłonem ale jak mam wyłączone wycieraczki i je włączam podczas jazdy pojedyńczy cykl jest.
Ok. Sposób jak powinny działać już został opisany.
Czy orientujecie się jaka odległość dzieli czujnik o szyby?
Jaka jest grubość "przekładki" (taśmy klejącej) łaczącej czujnik z szybą?
Raczej minimalna czy raczej 1mm? Może już ktoś odklejał ten czujnik?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum