Typ: IDT Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Witam wszystkich.Jestem tutaj nowy,wyszukiwarki jednak używałem i nie znalazłem odpowiedzi na problemik ,który mnie gryzie.Rovera posiadam od dwóch tygodni,wcześniej jezdziłem benzyniakami,więc nie mam pojęcia o dieselkach.Jadąc z prędkością ok 80 km,jak chcę przyspieszyć,wciskam pedał gazu,obroty idą w górę a autko jedzie tak jakbym tego gazu nie dodawał.Dopiero po chwili samochód przyspiesza.Czy to aby normalne?Z góry dzięki za wszelkie porady.
_________________ a.p
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Sty 02, 2011 22:27, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Sty 11, 2008 23:16 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wygląda, ze sprzęgło się ślizga --> kończy, skoro nie ma korelacji pomiędzy obrotami silnika a prędkością jazdy. Czy to tylko na wyższych biegach?? Czy pozatym biegi wchodzą normalnie
Jest jeszcze możliwość, że coś sie dzieje z układem wysprzeglania, lub łapa od sprzęgła sie zapieka i docisk nie pracuje prawidłowo. Pracę wysprzęglika i łapy możesz samemu sprawdzić. Jedna osoba naciska sprzęgło, a druga patrzy, czy wysprzęglik przy skrzyni prawidłowo się porusza. Pozatym sprawdź stan płynu w zbiorniczku nad pompą sprzęgła (pompa znajduje sie pod puszką z przekaźnikami przy ścianie grodziowej pod maską, obok pompy układu hamulcowego)
Dzieje się to tylko na 4 i 5 biegu.Biegi wchodzą normalnie,a sprawą wysprzęglika i łapy chyba zajmie się jakiś mechanik,bo ja jeszcze nie za bardzo kumam o co chodzi w tym aucie.Dzięki i pozdro.
Pomógł: 29 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 423 Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: Sob Sty 12, 2008 15:03
Jeżeli przebieg jest autentyczny to zużycie tarczy sprzęgła jest wprawdzie możliwe ale jak ktoś jeździ tylko po mieście. Inną przyczyną może być zaolejona tarcza. Jak sprawa oleju w silniku? No i czy sprawdzałeś olej w skrzyni?
Byłem dzisiaj u dwóch mechaników u mnie na wsi.Diagnoza, nr1 sprzęgło,diagnoza nr2 sprzęgło ew sama tarcza sprzęgła ale gość nie dał 100% ,więc zamówiłem komplet.Ale ból.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum