Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: wszystkie
Witam,
mam takie pytanko a mianowicie w moim MG ZS przy ryglach drzwi przednich kierowcy i pasażera jest mały punkcik , który wygląda jak dioda. Czy on powinien świecić na czerwono przy zamykaniu alarmu.
Takie coś jest również w R 45 i serii 400
U mojego ojca w jego Roverze 600 , rocznik 1999 ( tak..tak... Rovery to rodzinna choroba ) też jest taka dioda i kiedy zamyka drzwi z pilota to ona mryga na czerwono.
Czy mam rozumieć ,że mi się po prostu przepaliła czy jak?
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Sty 02, 2011 23:03, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Sty 23, 2008 23:09 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
przy ryglach drzwi przednich kierowcy i pasażera jest mały punkcik , który wygląda jak dioda. Czy on powinien świecić na czerwono przy zamykaniu alarmu
U nas mamy takie diody (czerwone)i:
po zamknięciu pilotem migają szybko (chyba się immo uzbraja )
jak jest zamknięty to tak 1/sek
No i nie mamy żadnych diod od immo w zegarach.
A poza tym to diody raczej się nie przepalają tak często i to z dwóch stron na raz
Pomógł: 11 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 354 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Sty 24, 2008 01:07
czyli mam to rozumieć ,że powinno coś tam mrygać po zamknięciu tak jak u mojego ojca w R 600 ?
Rozbiorę drzwi i przebadam chyba ten temat osobiście.
A jeżeli chodzi o diodę w zegarach to ja mam jedną po środku między prędkościomierzem a obrotomierzem. Ona mryga jak się zamknie np. samochód z pilota na czerwono. Po zamknięciu auta najpierw mryga szybko ( alarm się wtedy uzbraja ) a po paru sekundach powoli ( wtedy alarm jest już uzbrojony ).
PS> w R 414 rocznik 95 ( kanciak ) też taka miałem.
Pomógł: 11 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 354 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Sty 24, 2008 20:42
czyli mam rozumieć ,że nie ma wersji , że jest w tym i w tym.
W takim razie jeżeli dioda jest zamontowana w zegarach ( bo tam mi mryga ) to czy istnieje opcja zamontowania dodatkowo w drzwiach.Tak ,żeby te systemy razem pracowały.
Jeżeli taka opcaj istnieje to co trzeba dokupić i gdzie ?
chiba tak lekko nie przejdzie dioda to nie żarówka najpierw trzeba zobaczyć jak jest zasilana obecna dioda, i dopiero mając tą wiedzę można kombinować dalej
No chyba, ze to jakas specjalana dioda Ale taka zwykla swiecaca powinna zaswiecic
Przynajmniej w UNO mojej mamy tak bylo. Jak siegam pamiecia do czasow Atari 65xe tez mialem kilka diod podlaczonych jedna od drugiej i swiecily jak choinka
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
wiesz lepiej to sprawdzić, kazda dioda to niby tylko, ale czasem aż 20 mA i jeśli są zasilane z jakiegość scalaczka, to trudno powiedzieć, czy go to nie zabije Też myślę, że powinno działać, ale wolałbym najpierw sprawdzić niż później naprawiać Wyjęcie zegarów powinno dać odpowiedź
Tak jak wypowiedział się PHJOWI ta dioda miga ale zależy od modelu przy zamknięciu z pilota miga przez 15 s szybko po czym się uzbraja alarm i przechodzi w stan migania 1/s. Dioda będzie migała jeśli podłączy sie ją do tej na zegarach ale jest to dość kłopotliwa czynność ponieważ trzeba się liczyć z tym że jeśli będzie się rozbierało zegary to może pęknąć szyba plastikowa więc nie polecam, a od tyłu nie ma dostępu, przerabiałem taką przeróbkę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum