Kupił se Rovera gość
Taki co miał trochę kasy (-2 syl) np. "Co miał trochę kasy"
Miał już innych marek dość
Chciał angielskiej łyknąć klasy (-2 syl) np. "Pragnął większej klasy" (ale nie taki tekst nie wiem, może "Chciał brytyjskiej klasy"
Tak zachwycił się nim gość
Czerpiąc łyk angielskiej klasy (-2 syl) np. Blaskiem jego klasy (ale nie taki tekst )
Rover nie psuł się na złość
Pokonywał wszystkie trasy (-2 syl) np. Łykał wszystkie trasy (ale nie taki tekst )
Co prawda, w czeskim oryginale, bodajże w drugiej zwrotce sylabizacja by się zgadzała z Twoją, ale w naszym języku chyba nie bardzo będzie pasować. Raczej sugeruj się rytmem 1szej zwrotki.
Szacuneczek za robotę
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sty 21, 2008 19:26 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
To właśnie chodzi o to, że oni zmieniają trochę rytm w drugiej zwrotce i Ty pod to zdaje się napisałeś, ale w naszym pieknym języku nie będzie grało za ładnie. Rozpiszę Ci tak, jakby było najlepiej :
ta ta ta ta ta ta ta 7sylab
ta ta ta ta ta ta 6sylab
ta ta ta ta ta ta 6sylab
ta ta ta ta ta ta 6sylab
ta ta ta ta ta ta 6sylab
Tak powinna brzmieć zwrotka w najprostszym wydaniu i wtedy zawsze będzie pasować.
Oczywiście można to naginać, ale nie zawsze będzie pasować. Jakoś się to dopieści
Druga zwrotka pasi idealnie, zrobiłeś właśnie to, co jest w oryginale - zmiana prostego rytmu na trochę kombinowany, ale zgrywa się z muzyką tak, że pasuje ok.
Ogólnie rzecz biorąc, zwrotki do tej melodii mogą mieć różne sylabizacje, ale musi to pasować, to "ta ta ta" to jest najprostsza. Wszystko zależy od tego jak długo może trwać sylaba Pisz, pisz, ja będę słuchał, nucił i ewentualnie mówił gdzie nie bardzo pasuje
[ Dodano: Pon Sty 21, 2008 19:51 ]
MaReK napisał/a:
Dobre to co napisales
Ja bym trzecia zwrotke tak napisal
No, brachu, a wiesz ile mnie to kosztowało ? Mam jeszcze czwartą - kle, kle, kle
Ostatnio zmieniony przez thef Pon Sty 21, 2008 19:58, w całości zmieniany 1 raz
MaReK - dawno się tak nie ubawiłem .
Stary - Ty talentu nie marnuj i spisuj wszystkie pomysły.
Kto wie - może za kilka lat w szkołach podstawowych to będzie lektura obowiązkowa...
Pozdrawiam!
_________________ Znalazłeś rozwiązanie problemu - opisz w ostatnim poście.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum