Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam,
Podczas ostatniej wizyty u mojego mechanika, gość zwrócił mi uwagę, że mam nieszczelny układ od wspomagania.
Nie wiem jak to fachowo opisać....
Jest przewód pomiędzy pompą wspomagania a czymś tam przewód od pompy biegnie w tej przestrzeni pod zbiorniczkiem wyrównawczym układu chłodzenia - tylko dużo niżej.
No i w tymże przewodzie jest taka plastikowa (?) przejściówka. Nie wiem od czego ta przejściówka jest - jednak z niej leci olej od wspomagania, kapie na gumową osłonę przegubu a potem na wahacz.
Ten plastikowy kawałek rurki ma długość 3-5 cm.
Mam nadzieję że będzie wiadomo o co chodzi
I teraz pytanie:
Gdzie takie coś i za ile można kupić - i jaką funkcję ten plastik pełni ?
Pozdrawiam serdecznie
========================
Dodałem fotki - przed chwilą zrobione telefonem - więc jakość niepowalająca
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Sty 03, 2011 00:28, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lis 12, 2007 11:45 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
u mnie nic takiego nie ma
poprostu jest wąż do pompy i koniec....
może to jakiś zaworek zwrotny, wyjmij i zerknij do środka
uszczelnij czym prędzej, bo z gumy zrobi się galareta
mi tak popsuło poduchę
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Pomógł: 27 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Posty: 638 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Wto Lis 13, 2007 20:33 [R420 SDI '99] Raz jeszcze przewody układu wspomagania
Przepraszam, że dubluję temat - wiem że zasługuję na klapsa - ale okropnie zależy mi na namierzeniu nazwy oraz jakichś namiarów gdzie mogę tę przejściówkę (oring?) znaleźć.
Poniżej zamieszczam rysunek z EPC i miejsce, gdzie wg. mnie znajduje się ta rurka oraz zdjęcia, które zrobiłem dzisiaj telefonem.
Raz jeszcze przepraszam za dubel, ale trochę się leje - a szkoda mi gumy na przegubie.
Pomógł: 81 razy Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 901 Skąd: Poznań
Wysłany: Wto Lis 13, 2007 20:40
Proponuję wyjąć oring zdjąć wymiar z rurki i kupić w sklepie z uszczelkami / oringami , jak widzisz w oryginale możesz kupić tylko cały przewód a to wywalony pieniądz w błoto , o ile sie nie myle tam są chyba w tym gnieżdzie dwa oringi napewno cos podpasujesz (przerabiałem to kiedyś):wink: Powodzenia
_________________ Sprzedaż części, diagnostyka komputerowa Rover MG Land Rover oryginalnym komputerem T4- POZNAŃ . RÓWNIEŻ NAJNOWSZE MODELE LAND I RANGE ROVERA ,z firmą Rover MG Land Rover jesteśmy związani od 1995 roku TEL. 0698363760, parts2@wp.pl / britcars@wp.pl
Wysłany: Wto Lis 13, 2007 22:14
@przemo285
Skoro przerabiałeś temat, to czy mona po prostu połączyć te przewody na sztywno (rurka o mniejszej średnicy i dwie opaski zaciskowe?)
@thef
I co ja mam powiedzieć? wstyd mi - mam nadzieje że Rada Plemienna mi wybaczy
[ Komentarz dodany przez: thef: Wto Lis 13, 2007 22:17 ] No, takiemu wyjadaczowi forumowemu, to w zasadzie należy się publiczna nagana. Powinieneś przecież świecić przykładem Następnym razem będzie: "Silence, I'll killl You"
Wysłany: Wto Lut 12, 2008 11:09
Problem jest na pewno w oringu. Tymczasowym rozwiązaniem (na czas poszukiwan oringu) było odwrócenie oringu. Pomogło na parę dni i dalej leci. Teraz w czwartek odstawiam do mechanika auto celem przygotowania do przeglądu i miedzy innymi wymiany oringu, bo oczywiście podobno (wg słów mojego mechanika) bez problemu można dostać, czy zamówić odpowiedni.
Mój mechanik zdjął wymiar i pojechał do sklepu TYLKO z oringami i kupił
Więc w czwartek mój problem przestanie istnieć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum