Wg informacji na stronie, zbiornik paliwa w serii 200 mieści 50litrów paliwa.
Zatankowałem 25 litrów (było baardzo blisko czerwonej kreski) i wskazówka znacznie przeskoczyła połowę skali, tak, że wskaźnik wskazywał 3/4 baku, zatem czy aby na pewno jest to 50litrów? Bardzo mnie to zdziwiło i nie wiem czy jest jakieś tego wytłumaczenie?
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lut 19, 2008 20:11 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 81 razy Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 901 Skąd: Poznań
Wysłany: Wto Lut 19, 2008 21:36
To jest feler czujników paliwa w tych modelach źle skalibrowane
_________________ Sprzedaż części, diagnostyka komputerowa Rover MG Land Rover oryginalnym komputerem T4- POZNAŃ . RÓWNIEŻ NAJNOWSZE MODELE LAND I RANGE ROVERA ,z firmą Rover MG Land Rover jesteśmy związani od 1995 roku TEL. 0698363760, parts2@wp.pl / britcars@wp.pl
Tu sie zgodze, że w roverku rezerwa i mnie zaskoczyłą na początku brakowało mi kontrolki migającej, pokazującej że trzeba zatankować, ale teraz się przyzwyczaiłem raz na czerwonej kresce przejechałem ponad 100km, i wdedy się zdziwiłem, bo zmieściło mi się w baku 43 litry, czyli 7 jeszcze zostało... mi to sie to nawet podoba
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 29 Skąd: Chorzów/Ruda Śląska
Wysłany: Czw Lut 21, 2008 06:13
A mnie na razie dręczy ta czerwona kreseczka (przynajmniej mogła być mała skala czerwona ) i nigdy nie wiem, czy już, czy jeszcze hehe, ale z czasem się do tego przybadam i wtedy pomiary spalania będą bardziej realne
A mnie na razie dręczy ta czerwona kreseczka (przynajmniej mogła być mała skala czerwona ) i nigdy nie wiem, czy już, czy jeszcze hehe, ale z czasem się do tego przybadam i wtedy pomiary spalania będą bardziej realne
Pomiary spalania oparte na odczytach ze wskaźnika poziomu paliwa nigdy nie bedą miarodajne. Jedyny dobry sposób to tankowanie za każdym razem do pełna i spisywanie przebiegu licznika dziennego.
Mi najwięcej jak do tej pory udało się zatankować 38,7l.
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 29 Skąd: Chorzów/Ruda Śląska
Wysłany: Sob Lut 23, 2008 01:08
PTE, właśnie na tej zasadzie sprawdzałem apetyt mojego roverka i wychodzi około 8litrów, może być mniej, bo ta rezerwa przeszkadza w dokładnym rachunku chyba że będę z kanistrem jeździł aż padnie z braku benzyny
Jak to rezerwa przeszkadza? Tankujesz od pełna. Liczbę zatankowanych litrów mnożysz przez sto i dzielisz przez liczbę przejechanych od poprzedniego tankowania kilometrów. To, czy coś zostało w baku nie ma żadnego wpływu na dokładność pomiaru. Najważniejsze aby za każdym razem dobijać do pełna.
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum