Wysłany: Pon Mar 03, 2008 18:22 [R420] Pisk na zimnym silniku
Typ: Di Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Może ktoś już to przerabiał przypuszczam więc proszę o uwagi.
Motor 2.0tdi 97 rok w R400 na zimnym silniku popiskiwanie od strony prawej czyli rozrządu.
Czy to napinacz?, rolki?, czy może pompa wody???? po nagrzaniu milknie
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Sty 12, 2011 19:16, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Mar 03, 2008 18:22 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Może to pasek wielorowkowy ten co gania alternator i klime?? sprawdz czy nie jest luzny, jak luzny to naciagnij.
[ Dodano: Pon Mar 03, 2008 18:31 ]
no to masz dwie odpowierdzi takie same w tym samym czasie
Hej dzięki za reakcje takie popiskiwanie jest dość kłopotliwe w diagnozie trwa u mnie od roku obecnie narasta. A jeszcze nie zdejmowałem pokrywy sądziłem że na podstawie pewnego prawdopodobiństwa kupię element i dopiero rozbiore aby dwa razy nie marnować czasu. Na ślizganie paska sprzętowego mi to nie wygląda wystąpuje to szczególnie na wolnych obrotach raczej takie metaliczne popiskiwanie
Miałem podobny problem okazało się ze piszczała rolka paska wieloklinowego, zdejmij pasek i sprawdź czy rolka niema oporów toczenia, nie chce Cię straszyć ale już ktoś zauważył iż problem może leżeć po stronie rolek rozrządu.......może się narobić niezły bajzel wiec sprawdź to jak najszybciej...........
Napinacz paska wielorowkowego może piszczeć i jednocześnie drga ,gdy siada łożysko .Widać to bez zdejmowania pokrywy silnika. Również może sypać się łożysko alternatora, lub sprężarki gdy jest klima. Metaliczny dzwięk oznacza kłopoty i to raczej napinacz paska rozrządu . Sprawdz to odkręcając górną część pokrywy paska rozrządu od strony zbiorniczka z płynem wspomagania i oceń ,czy na pasku rozrządu pojawiają sie opiłki metalu. Jeżeli tak ,to czeka Ciebie szybka wizyta w warsztacie, a unikniesz dużych kosztów.
A mi zawsze zaczyna coś popiskiwać jak wjadę w wodę lub umyję dokładnie samochód. Zawsze porządnie spryskanie okolic paska WD40 rozwiązuje sprawę ale chyba będę musiał sie temu dokładniej przyjrzeć. Mam nadzieje, że to tylko napinacz.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
wymieńcie se paski wielorowkowe i problem się skończy 50PLN i 15 minut (trzeba mieć klucz płaski 15mm mozliwie długi, zeby odciągnąc napinacz i po odciągnięciu zdjąć poluzowany pasek z koła klimatyzacji) Warto sprawdzic wtedy rolkę napinacza czy nie hałasuje i prawidowo pracuje oraz czy sam napinacz nie "ukosuje się". Pozatm to jest napnacz automatyczny i nic się nie da naciągnąć.
Dla upewnienia się, czy to napewno pasek wielorowkowy wystarczy podczas pracy silnika gdy piszczy polac go wodą. Jesli przestanie piszczeć, to pasek do wymiany.
Może piszczy napinacz paska wielorowkowego, a nie daj boże rolka lub napinacz paska rozrządu....
Zdejmij osłonę odpal silnik i słuchaj skąd dokładnie słychać ....
Już jasne piszczy rolka paska rozrządu właśnie jest na podnośniku rolka i napinacz paska rozrządu do wymiany. Napinacz sprzętowy trochę szumi już ale wymiana jego jest dostępna chyba od góry to na razie zostaje bo cena dość zawrotna.
Pozdrawiam. Pytanie dodatkowe czy ktoś przerabiał nieszczelności na wężach z przodu silnika ciśnieniowe oleju. Mam mocno zroszone olejem w miejscu zacisku rurka metalowa -w gumową
Pozdrawiam
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Sro Mar 12, 2008 09:43
zyga napisał/a:
Mam mocno zroszone olejem w miejscu zacisku rurka metalowa -w gumową
To standard w tych silnikach. Nie ma się co bardzo tym przejmować jeśli oleju nie ubywa. Można spróbować te przewody zakuć jeszcze raz, ale jak trwały będzie efekt to nie wiem. Kolega Skiba przymierza się do takiej operacji więc możesz go podpytać w tej kwestii.
Mam mocno zroszone olejem w miejscu zacisku rurka metalowa -w gumową
To standard w tych silnikach. Nie ma się co bardzo tym przejmować jeśli oleju nie ubywa. Można spróbować te przewody zakuć jeszcze raz, ale jak trwały będzie efekt to nie wiem. Kolega Skiba przymierza się do takiej operacji więc możesz go podpytać w tej kwestii.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum