herc, nie mialem do czynienia z R600 aut., nie wiem tez jek chodzi 416 aut. Ale na pewno nie tak jak ford crown victoria czy deville. 4 dodatkowe cylindry robia swoje
[ Dodano: Pon Mar 10, 2008 23:01 ]
MieszAs napisał/a:
Lanos < Rover ~= pudełko po zapałkach < zapalniczka
- ale 106 KM
_________________ obecnie MGF 1.8VVC 1997 i omega 2.6 V6 2001, był 620Si 1996
Panowie przecież mi chodziło o większy komfort, nie o wyścigi!
Podsumowując wątek stwierdzam, że:
1) nie opłaca się kombinować - za dużo zachodu
2) chcesz mieć automat kupujesz auto z fabrycznym automatem
3) przy automacie silnik powinien mieć przynajmniej 2 litry
Zatem gdy będę zmieniał auto rozejrzę się za jakimś R45 automat,
a może lepiej V6 tiptronic?
R600 to nie jest auto do wyścigów, jak bym chciał się ścigać to bym kupił Toyote Supre na silniku 3.0 bi turbo
piter34 napisał/a:
Moment zmiany biegu po prostu czuć.
wystarczy lekko gaz puścić i nie czuć zmiany biegu, czuć jeśli nie zmieniasz położenia pedału.
Na automacie masz pewność że Ci auto nie zgaśnie przy ruszaniu, nie ma żadnych szarpań, na stromych podjazdach ani o milimetr nie ucieknie w dół i nie trzeba do tego ręcznego, na automacie silnik ma większą żywotność, automat ogólnie ma większą żywotność niż manualna skrzynia, pod warunkiem że się go używa z głową
R600 to nie jest auto do wyścigów, jak bym chciał się ścigać to bym kupił Toyote Supre na silniku 3.0 bi turbo
A jak jedziesz w trasie i chcesz wyprzedzić, to co robisz?
Przesiadasz się do szybszego auta?
herc napisał/a:
wystarczy lekko gaz puścić i nie czuć zmiany biegu, czuć jeśli nie zmieniasz położenia pedału.
W manualu też zmianę biegów trzeba wykonywać umiejętnie i nic nie czuć. W tym aspekcie nie widzę żadnej przewagi automatu.
herc napisał/a:
Na automacie masz pewność że Ci auto nie zgaśnie przy ruszaniu, nie ma żadnych szarpań, na stromych podjazdach ani o milimetr nie ucieknie w dół i nie trzeba do tego ręcznego
Tutaj brzmisz tak, jakbyś sobie z manualnymi skrzyniami nie radził albo był strasznym leniem
herc napisał/a:
na automacie silnik ma większą żywotność,
Z tym argumentem się nie zgadzam do końca.
Oczywiście jak manual trafi na "jełopa", który nie wie na jakim biegu z jaką prędkością się jeździ, to silnik długo nie pociągnie... ale, gdy ze skrzyni manualnej korzysta się z głową, to żywotność będzie taka sama jak w automacie.
herc napisał/a:
automat ogólnie ma większą żywotność niż manualna skrzynia, pod warunkiem że się go używa z głową
No widzisz... "z głową".
To samo dotyczy skrzyni manualnej.
Spektakularnych awarii skrzyni automatycznej Jatco w R75 było kilka przypadków na forum. O awarii skrzyni manualnej (Getrag) zero postów.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Pomógł: 63 razy Dołączył: 10 Sie 2007 Posty: 1453 Skąd: Busko-Zdrój
Wysłany: Sro Mar 12, 2008 08:27
Czyli wygląda na to, że przy wyborze skrzyni należy kierować się nie żywotnością, ale tym czym kierowca lubi się bawić podczae jazdy: dźwignią biegów, czy kolanem pasażerki
Z resztą wygoda kożystania z automatu jest nie zaprzeczalna: nie trzeba rezygnować z ww kolanka na rzecz zmiany biegów
_________________ >lepiej głupio zapytać, niż mądrze coś spie....lić<
No ale przecież napisałeś, że R600 to nie auto do wyścigów, odpierając (moim zdaniem nieskutecznie) mój argument, że R600 w automacie jest sporo wolniejsze niż w manualu (przy takim samym silniku).
W manualu szybciej wyprzedzisz, jest większe bezpieczeństwo czynne.
herc napisał/a:
jak sie nie umie automatem posługiwać to tak robi
No widzisz. "Tu" trzeba odpowiednio i "tam" też
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
No ale przecież napisałeś, że R600 to nie auto do wyścigów, odpierając (moim zdaniem nieskutecznie) mój argument, że R600 w automacie jest sporo wolniejsze niż w manualu (przy takim samym silniku).
Ale się czepiasz przecież nie zaprzeczałem że manual jest szybszy niż automat ja wiem swoje i Ty wiesz swoje, ja wole wygodę i tak jak napisał truten23, kolano pasażerki
Więc nie ma co się kłócić bo każdy woli co innego
Ostatnio zmieniony przez herc Sro Mar 12, 2008 17:12, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum