Wysłany: Nie Mar 16, 2008 14:51 [r200, 1,4, 99r.] problem ze skrzynia biegow
witam, mam problem ze swoim roverkiem rocznik 99, model ze 103KM. Moj problem polega na tym ze bardzo czesto mam problemy z wrzuceniem jedynki, musze probowac wtedy po 20 razy a nawet wiecej podobnie ze wstecznym chociaz duzo rzadziej. Poprostu cos blokuje drazek ktory nie mozna "przecisnac" na pozycje biegu jedynki. Najgorsze jest ruszanie na skrzyzowaniach Zastanawiam sie co jest przyczyna, czy ktos mial podobny problem, moze ktos wie gdzie lezy przyczyna? Pomocy
SPAMU¦
Wysłany: Nie Mar 16, 2008 14:51 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
mam to samo w swoim r200,może nie 20 prób ale parę razy muszę próbować,zmieniałem olej w skrzyni-podobno trochę pomaga ale u mnie bez zmian-przyzwyczaiłem się już choć irytuje to pod światłami,
Kłopot z jedynką i wstecznym to typowa przypadłość r200. Wyjścia są dwa: wymiana oleju w skrzyni lub nauczenie się jej obsługiwania. Nauka polega na przytrzymaniu drążka wrzucając jedynke lub wsteczny i popuszczenie delikatnie sprzęgła... bieg w pewnej chwili sam wskoczy... Jeśli nauczysz się tego, to z czasem nawet nie będziesz zwracał uwagę na to... Ot... taki urok tych skrzyń
Pomógł: 84 razy Dołączył: 20 Paź 2007 Posty: 757 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Nie Mar 16, 2008 18:58
Viniu napisał/a:
Kłopot z jedynką i wstecznym to typowa przypadłość r200. Wyjścia są dwa: wymiana oleju w skrzyni lub nauczenie się jej obsługiwania. Nauka polega na przytrzymaniu drążka wrzucając jedynke lub wsteczny i popuszczenie delikatnie sprzęgła... bieg w pewnej chwili sam wskoczy... Jeśli nauczysz się tego, to z czasem nawet nie będziesz zwracał uwagę na to... Ot... taki urok tych skrzyń
Dokładnie to kolega opisał, choć ja nie mam z tym problemu więc
Czasami raz na sto może wsteczny nie chce wejść wystarczy "popieścić" popuścić lekko sprzęgiełko i wchodzi bez niczego
_________________ Był 214 si LPG 16v 1.4 103KM 97r. Platinum Silver
Był R 25 2.0 iDT 113kM 05r. X POWER GREY MET
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum