Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 209 Skąd: nowa sol
Wysłany: Pon Mar 17, 2008 20:24 [R 416 96r.] Gdy kupisz samochód
Co radzicie od razu wymienić a co dokładnie sprawdzić po zakupie R 416 z 96r.? Chcę się dobrze przygotować w tym temacie bo gdy już będę miał ten samochód to chciałbym wiedzieć co by w nim należało wymienić co przwdopodobnie może być zurzyte a co sprawdzic jakie macie spostrzeżenia?
SPAMU¦
Wysłany: Pon Mar 17, 2008 20:24 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jak powyżej
Rozrząd chyba że gość udokumentuje wymianę (do tego oleje i filterki)
Zawieszenie - bo to dość kosztowna w 416 sprawa
Wydech,
Układ kierowniczy - końcóweczki
Poza tym zwróć uwagę na wyrobienie drążka zmiany biegów i zużycie wnętrza, pedałów.
Wysłany: Pon Mar 17, 2008 20:58
Samochód to ja już w sumię mam kupiony, gość co mi go sprzedaje czeka tylko aż odbierze nowy samochód . Wiem że klima nie działa tak mi powiedział i on nie wie co jest uszczelkę pod głowicą zmieniał jak auto miało 125 000 km teraz ma 150 reszta jest w porządku stan bardzo dobry . Klima nie działa ale od razu jej nie muszę robić bo bez tego da się jeżdzić no i klocki wymienił tydzień temu bo mu kazałem i tak zrobił.
Klima nie działa ale od razu jej nie muszę robić bo bez tego da się jeżdzić
Klima nie lubi stać nieużywana, zwłaszcza jak jest pusta/nieszczelna. Nie wiem czy opłaca się czekać, poza tym lato idzie A podnoszą się obroty jak ją włączysz, słychać cyknięcie spod maski ? Co więcej jesteś z Nowej Soli, więc do ZG masz nie daleko, a jest tu dobry zakład od "chłodzenia" wnętrz
Wysłany: Pon Mar 17, 2008 21:22
Z tą klimą chodziło mi że od razu nie będę musiał robić tylko np. za dwa miesiące bo po kupnie samochodu to będą napewno duże wydatki właśnie na wymianę tych rzeczy i sprawdzenie wszystkiego i tak się zastanawiam ile to wszystko będzie kosztować. A klimę to i tak zrobię bo wiem że to super sprawa tylko trochę póżniej a mógłbyś podać adres tej dobrej firmy od klimy byłbym wdzięczny . O klimie już miałem swój wątek i tam podawali mi właśnie że są w Zielonej Górze dobre firmy tylko nie wiem czy te same masz na myśli . A i jeszcze jak znasz dobrego mechanika od Roverów też w Zielonej to byłbym teżwdzięczny jakbyś mi podał adres z góry dziękuję.
Wysłany: Pon Mar 17, 2008 21:44
Możeci mi powiedzieć ile kosztuje wymiana rozrządu filtrów i oleju jakie są tego koszty bo nie mam pojęcia bo to będzie mój pierwszy samochód i chcę być przygotowany dobrze do wszelkich rzeczy związanych z eksploatacją Rovera.
Co wymienić z rozrządem znajdziesz w FAQ na stronce. Ceny części i filtrów (olej, powietrze, paliwko) znajdziesz np. na www.tomateam.pl (lub w innych sklepach internetowych). Ile oleju przy wymianie jest Ci potrzebne znajdziesz w np. Rave, ceny oleju dostępne on-line. Przy wymianie oleju warto wiedzieć, jaki był wcześniej zalany.
Jeżeli wymieniasz sam to sumujesz, jeżeli korzystasz z usług mechanika + robocizna.
Za wszystko co wymieniłeś: widełki cenowe 500zł-1000zł Nie mam benzyny i nie wiem ile Cię za rozrząd skasują
Wysłany: Pon Mar 17, 2008 22:01
No to trochę jeszcze będzie trzeba na to wszystko wydać więc klima będzie musiała trochę poczekać jak nie zrobię od razu klimy nic się nie stanie a resztę to trzeba zrobić aby nie spotkały mnie nie miłe niespodzianki . Jestem ciekawy ile za ten rozrzad biorą może znajdzie się ktoś kto juz to robił i mi trochę naświetli sprawę.
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 08:25
Z tego co czytałem to normalne poprostu jest większe obciążenie silnika więc obroty trochę się podnoszą ale nie dużo i nie w każdym samochodzie tak jest, ale w wielu właśnie tak się dzieje. Może mi ktoś jeszcze parę rzeczy podpowiedzieć dotyczące wymian i sprawdzenia wszystkiego i oczywiście kosztów wiążących się z tym po zakupie Rovera.
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 09:59
A znasz w Soli jakiegoś dobrego mechanika od Roverków bo chcę oddać swojego jak będę już miał w jak najlepsze ręce bo słyszałem że niektórzy zamiast naprawic coś to potrafią zepsóć jeszcze.
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 10:09
niestety, mechanikow nowosolskich staram sie omijac z daleka i robic przy roverku co mozliwe samemu lub z pomoca kolegi. Mam niemile doswiadczenia z naszymi mechanikami (nie chodzi tylko o roverka).
Polecam sklep motoryzacyjny na ul.Chopina ,,Auto-Zmax'' wszystko do roverka praktycznie na nastepny dzien i ceny extra (srednio 70% ceny innych sklepow).
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 10:16
O dzięki za namiary na ten sklep bo też dobrze wiedzieć gdzie można kupić dobrze szybko i w przystępnej cenie przy eksploatacji auta przyda mi się to bardzo. Tak właśnie myślałem że w soli to będzie ciężko z należć dobrego mechanika ja sam nie potrafie za dużo zrobić przy samochodzie więc zostaje mi poszukac w żielonej Górze lub Głogowie . Myślę że tam się znajdzie jakiś dobry mechanik.
W Głogowie polecam zakład Sewastianowicz C. tel. 0 76 834 22 45 adres Głogów, Narutowicza 8a. Robili mi sprzęgło, podstawę pompy, rozrząd. Szybko i solidnie.
_________________ pozdrawiam Skiba
Thrillco [Usunięty]
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 10:26
Ja wymieniłem olej i filtry, przy okazji wyszedł wahacz do wymiany, tarcze hamulcowe również sie prosza, reszta wygląda jak najbardzije wporzo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum