Pomógł: 16 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 920 Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Mar 09, 2008 22:33 [R220SDI] Ociera coś głośno w tylnym kole
Przejechalem dzis jakies 200km i gdy zostalo do celu jakies 30km zaczalem slyszec ocieranie. Cos, jakby klocek ocieral o tarcze, ale bardzo, bardzo glosno. Zlokalizowalem, ze dochodzi to z lewego tylnego kola. Jest to na tyle glosne, ze jak jechalem to ludzie sie za mna ogladali - BARDZO GLOSNO Z wygladu trudno mi ocenic co to - przez felge widze, ze klocek caly czas dotyka tarczy, ktora jest nota bene sporo przyrdzewiala - zacisk podobnie. Mam z tylu tarcze z ABSem. Co z tym zrobic? Jest jakis warsztat w Krakowie, ktory nie zedrze ze mnie mnostwa pieniedzy za diagnoze tego problemu? Plizzz pomozcie, bo tak sie nie da jezdzic i zwracac uwagi polowy miasta.
Ostatnio zmieniony przez piter34 Pią Mar 14, 2008 12:43, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Mar 09, 2008 22:33 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 63 razy Dołączył: 10 Sie 2007 Posty: 1453 Skąd: Busko-Zdrój
Wysłany: Nie Mar 09, 2008 23:00
zdejm kolego koło i oceń czy napewno sie klocek trze o tarczę. po trasie w takim wypadku powino sie dać na niej "jajka ugotować".
Jeśli nić się nie zapiekło, np. tłok, to mógłbym podejżewać poluzowanie śróby piasty, ale to pewnie poczułbys różnicę w prowadzeniu
a tak swoja drogą, powinna być przymocowana do zacosku taka metalowa osłona, może się odkrecila jedna ze srób i teraz trze o felgę?
_________________ >lepiej głupio zapytać, niż mądrze coś spie....lić<
może klocki się skończyły? te lepsze mają specialne blaszki która przy odpowiednio małej grubości klocka zaczynaja trzeć o tarcze co powoduje pisk, przerabiałem to wczoraj u kolegi w mitsubishi
jak masz przerdzewiałe tarcze to nie radze bawić się w szlifowanie i ztaczanie, jest to nieopłacalne, rdza pod wpływem temperatury wrzera się jeszcze bardziej, a gdy rdza wchodzi w klocki to powoduje tak zwane zeszklenie, czyli z klocka mamy jakby lustro i najgorsze jest to że w ogóle nie hamuje
tarcze kosztują koło 40-60zl/szt.
może być też motyw z odklejeniem się klocka od blachy, wtedy również wymiana
co do Krk to już powinieneś wiedzieć, conieco o p. Pawle M. (popatrz na listę najlepiej ocenianych warsztatów
Co do hamulców, to czasami się coś dostanie pomiędzy tarczę a osłone i też moze hałasować. Jedyna rada, to po prostu rozebrac i szukać przyczyny. Jak tarcze masz pordzewiałe, to warto za jednym zamachem wymienić komplet i na dłuuugi czas będzie spokój
No ja tez tak miałem ale tylko jak hamowałem Klocki się z kończyły u mnie z jednej strony i jak hamowałem to ludzie myśleli ze jakiś samolot ląduje a ja się czułem jak w Boeing'u
Ja bym sprawdził tez klocki, godzina roboty odkręcić kola oraz posprawdzać z użycie klocków
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Pon Mar 10, 2008 15:46
Jak to tarcza jest zardzewiała? Na powierzchni, do której powinien przylegać klocek podczas hamowania? Bo jeżeli tak, to znaczy, że klocek wcale nie przylega. Zdejmuj koło i sprawdź co tam się stało.
Pomógł: 16 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 920 Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 17:31
no wiec mialem zapieczone zaciski z tylu. to pewnie od tego, ze zacinal sie reczny - musze w koncu dorwac ta linke... na tloczkach z tylu sa niestety malutkie wzery, ale udalo sie to jakos poki co uratowac nowymi gumkami i lekkim szlifowaniem. wymienili mi tez klocki, bo z jednej strony tarly metal o metal - stad ten dzwiek, a tarly ciagle, bo byly zapieczone. bylem niestety zmuszony odlaczyc linke recznego i zabieram sie za intensywne jej poszukiwanie. chyba bede tez szukal uzywanych zaciskow z jakiegos rozbitka albo cos, zeby tloczki byly w lepszym stanie. Sa jakies szroty w okolicach Krakowa albo Rzeszowa?
Zarówno zaciski jak i linka niestety nie są czesto spotykane i przez to niezbyt tanie zaciski są takie same tez w R400, ale linka niestety jest inna. Mozna spróbowac dorobić na wzór. Powodzenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum