Wysłany: Czw Mar 20, 2008 20:57 [R75] Felgi 17'' - jakie ET
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
witam Wszystkich,
Przymierzam sie do kupna jakiś ładnych felg 17" do mojego roverka.
Czy wie ktoś jakie ET powinna mieć taka felga by nie obcierała o zakole czy też w innym miejscu
rozstaw śrub 5X100
może macie fotki swoich "fel" na roverku 75 by podejrzeć coś kozackiego jeśłi tak to "wrzucajcie" je razem z wiadomością.
pozdrawiam
_________________ PZDR.
Ostatnio zmieniony przez apples Nie Cze 12, 2011 23:37, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Czw Mar 20, 2008 20:57 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
dodam że na 17stkach gorzej się jeździ niż na moich byłych 16" 6,5j ET 49 i opony 205/55/r16.
do 17stek 7j ET 38 dałem opony 205/50/r17 i czuć że 17" gorzej jeździ na koleinach - kierownica jest "cięższa", ale na zakrętach lepiej jest , nawet głupie ET i lekka zmiana szerokości felgi też ma wpływ na trakcję!
jest idealnie! policz tylko sobie czy przy et 35 i 7,5" jak głęboko będzie schowana felga i jak bardzo bedzie wystawać w porównaniu z moją.
a jak to przeliczyć ? nie znam sie na tym i niechcę takich fel które będą obcierały czy też będą schowane do środka i popsują wygląd auta.
PS. masz fotę swoich fel na aucie ?
[ Dodano: Czw Mar 27, 2008 20:27 ]
gipsy2 napisał/a:
dodam że na 17stkach gorzej się jeździ niż na moich byłych 16" 6,5j ET 49 i opony 205/55/r16.
do 17stek 7j ET 38 dałem opony 205/50/r17 i czuć że 17" gorzej jeździ na koleinach - kierownica jest "cięższa", ale na zakrętach lepiej jest , nawet głupie ET i lekka zmiana szerokości felgi też ma wpływ na trakcję!
z tego zdaję sobie sprawę, ale te felgi co mam obecnei (oryginalne 15") są tak brzydkie żę szkoda słów.
kiedyś miałem onegę i oponki 205/55/17, jeździło się bez zarzutu, na szerszych 235 jazda - tragedia
[ Dodano: Czw Mar 27, 2008 20:29 ]
jeszcze znalazłem takie :
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 16:42 Re: [R75] jakie jest prawidłowe ET przy felgach 17" ?
rolando napisał/a:
witam Wszystkich,
Przymierzam sie do kupna jakiś ładnych felg 17" do mojego roverka.
A ja Ci odradzam 17`` bo stracisz na komforcie jazdy.Polecam 16``,takie: http://www.allegro.pl/ite...a_grupa_vw.html
Sam takie kupiłem,do tego opony 215/55 R16 i jestem bardzo zadowolony
Nie zrobiłem jeszcze fotek,ale pozwolę sobie załączyć zdjęcie"marcina_i_aluni",on ma identyczne.Przeglądałem różne oferty i uważam że te felgi najlepiej pasują do R75,ładnie komponują się z listwami chromowanymi w naszych bestiach
mając opony 215/55 na 16" i moje 17" i opony 205/50 nie powiedziałbym że aż tak super duży różnic nie ma.
odczułem różnicę między 16" 205/55 6,5j ET 48 a teraz tymi co mam 17" 7j 205/50 ET38. Komfort ten sam tylko gorzej z samą kierownicą, jak wspomniałem czuć że jest "cięższa" w prowadzeniu i ona zaczyna powoli narzucać jazdę po koleinach. 17" i opony przewidziane do tego samochodu czyli 225/45 to bałbym się poważnie, a wogóle niewiem jak można na 18" jeździć
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 19:37 Re: [R75] jakie jest prawidłowe ET przy felgach 17" ?
jedyna napisał/a:
a ja Ci odradzam 17`` bo stracisz na komforcie jazdy.Polecam 16``,takie: http://www.allegro.pl/ite...a_grupa_vw.html
Sam takie kupiłem,do tego opony 215/55 R16 i jestem bardzo zadowolony
Nie zrobiłem jeszcze fotek,ale pozwolę sobie załączyć zdjęcie"marcina_i_aluni",on ma identyczne.Przeglądałem różne oferty i uważam że te felgi najlepiej pasują do R75,ładnie komponują się z listwami chromowanymi w naszych bestiach
na aukcji felgi wyglądają naprawdę świetnie, na aucie także ciekawo, ale gdyby były o cal większe byłyby jeszcze ładniejsze, co do komfortu zwłaszcza prowadzenia to b. duże znaczenie ma szerokość opony na przodzie, ja będę chciał założyć 205 przód i max 225 tył, tak miałem w omedze B (tył 235) i jaze była jak na standardowych 15"
17 też są u tego samego gościa:http://www.allegro.pl/item336009162_alufelgi_czarne_17_5x100_toyota_grupa_vw_subaru.html
Choć nie wiem czy mam go polecać,bo właśnie tocze z nim spór o odklejający sie dekielek,który ma tez lekkie wgniecenie wyczuwalne pod palcem i nie wiem jak to sie skończy.On twierdzi że musiał mi go uszkodzić wulkanizator,a ja wiem że było to od początku,tylko zauważyłem to dopiero przy wymianie felg(sam ściągnąłem dekielki i trzymałem je w rękach).Chce żebym mu wysłał dekielek i on rozpatrzy reklamacje,a przecież nie będę jeździł z"gołą dziurą"w feldze,uważam że dobry szanujący się sprzedawca mógłby wysłać nowy a potem ja mu odeslę ten uszkodzony.
Zobaczymy jak to się skończy,jakby co,to się odezwę
Ja jeździłem MaRkA ZT na 18 iiii faaajnie było Jakby mnie było stać na ZT to na lato tylko 18 by były
PS. nie jeździłem po gładkim tylko po dziurawych zakrętach Szklarskiej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum