Pomógł: 6 razy Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 74 Skąd: Warmia i Mazury
Wysłany: Czw Mar 27, 2008 14:54
Witam po dłuższej przerwie
Winowajcą moich problemów była pompa. Po jej wymianie i wymianie wszystkich pasków, rolek i olejów jestem ogólnie zadowolony z samochodu ale...
Pozostał mały szczegół, który mnie drażni, otóż:
Rover wkręca się tylko do 4 tys., osiągając przy tym 180 km/h. Odrazu napiszę, że po odłaczeniu przepływomierza nie ma różnicy w obrotach, choć wtedy jedzie max. 160 km/h. Dodam też, że całe turbo zostało przeczyszczone i napewno nie jest ono przyczyną.
Przeglądając forum znalazłem wypowiedź, że niektóre miały taka właśnuie blokadę, czy jest to prawda?? A i czy za pomocą komputera jest możliwość podniesienia tych obrotów??
SPAMU¦
Wysłany: Czw Mar 27, 2008 14:54 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Rover wkręca się tylko do 4 tys., osiągając przy tym 180 km/h. Odrazu napiszę, że po odłaczeniu przepływomierza nie ma różnicy w obrotach, choć wtedy jedzie max. 160 km/h.
Na którym biegu to testujesz i ile obrotów masz przy tych 160 km/h?
Bo wg mnie odpięcie obrotomierza nie może zmienić przełożenia skrzyni biegów i przy 4 tys. obr zawsze będzie 180 km/h, a ja zrozumiałem, że nie ma różnicy w obrotach, a jest w prędkości, co dla mnie jest nie możliwe, chyba, że na róznych biegach.
Chyba nie do końca zrozumiałem metodę tego testu...
[ Dodano: Czw Mar 27, 2008 15:09 ]
I druga rzecz - Vmax dla Twojego modelu to 185 lub 190 km/h w zależności od wersji, więc nie dużo Ci do niej brakuje - wystarczy lekka górka, czy inny rozmiar opon, żeby odczyt był o te 5 km/h mniejszy.
Może poprostu silnik więcej nie może i już.
A że bez przepływki jest wolniej to zrozumiałe - silnik pracuje w trybie awaryjny i komp nie ma wszystkich danych, więc nie ma też pełniej mocy.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Pomógł: 6 razy Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 74 Skąd: Warmia i Mazury
Wysłany: Czw Mar 27, 2008 18:59
Po odpięciu przepływomierza ma 160 km/h przy 4 tys. a z podłączonym przepływomierzem ma 180 km/h też przy 4 tys. Wszytko na 5 piegu.
Byłem na komputerze i wszystkie pomiary są niby ok. Koleś powiedział, że ten typ tak ma i tyle. Spróbowałem podmienić też potencjometr od innego Rovera i zaświeciła mi się kontrolka silnika. Po podłączeniu z powrotem mojego nic nie pomogło i nadal świeci kontrolka. Czy można ją jakoś skasować czy trzeba jechać znowu na komputer??
Kąt wtrysku na pierwszym cylindrze wyszedł mi na obrotach jałowych -1,5 a przy 4 tys. obrotów 7. To poprawne dane?? Dodam, że samochód nie ma żadnych problemów z zapalaniem i nie kopci ani na czarno ani na biało.
Po odpięciu przepływomierza ma 160 km/h przy 4 tys. a z podłączonym przepływomierzem ma 180 km/h też przy 4 tys. Wszytko na 5 piegu.
to jest fizycznie niemożliwe
Co do kontrolki to stawiam, ze trzeba znowu na kompa jechać Co do kata wtrysku, to niestety nie wiem jak sięzachowuje przy wyższych obrotach male skoro nie kopci i dobrze pali, to ja bym nie ruszał
Jak napisał Brt - to nie możliwe, chyba, że masz coś pokopane w elektryce i odpięcie przepływki powoduje zaburzenie odczytu prędkościomierza lub obrotomierza. Ale szansa na taki układ jest chyba mniejsza niż wygrać w totka...
Koła, skrzynia i silnik są spięte na stałe i przy tych samych obrotach, na tym samym biegu MUSI być ta sama prędkość.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum