Wysłany: Pią Mar 28, 2008 10:35 [R75] Dziwne ubytki oleju i płynu chłodzącego
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: wszystkie
Witam - kilka miesięcy temu kupiłem Roverka 75 z silnikiem 1,8 i automatyczną skrzynią z przebiegirm 160 000. Zrobiłem nim 4000 km i zauważyłem, że ubywa oleju w silniku oraz ubywa płynu chłodzącego. Dodatkowo w płynie pojawiła się maź. Podczas wymiany rozrządu mechanik mówił, że była wymieniana uszczelka pod głowicą i przepłukał układ chłodzenia. Ale maź nadal się pojawia. Czy istnieje możliwość, że alej dostaje się do płynu, a płyn jest spalany ? Co prawda nie widać białego dymu z rury wydechowej, no może troszeczkę. Nie zaobserwowałem żadnych wycieków. Dodatkowo przy zimnym silniku pojawił się stuk po lewej stronie silnika (potrząc od przodu) który zanika po jego nagrzaniu - wcześniej dego nie było. Może ktoś się z ty spotkał ? Proszę o poradę i pozdrawiam wszystkich roverkowców.
Czart
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Gru 18, 2010 17:31, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 10:35 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
tematow o uszczelce jest cale mnóstwo na forum poszukaj
mozliwe sa wszystkie przypadki, ale raczej nie na raz
usterka mogla powrocic w wyniku blednego montarzu lub kiepskiej jakosci uszczelki
plyn moze spalac pierwszy cylinder (liczac od paska) bo tam jest wyjscie z glowicy i gumowa uszczelka kolektora ssacego
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Czyli może warto zabrać się za wymianę uszczelki ? Od czegoś trzeba zacząć a nic rozsądniejszego do głowy mi nie przychodzi. A o uszczelce przeczytałem chyba wszystkie posty. Pozdrawiam
mt,
Miałem kilka różnych samochodów (fiat, zaporozec, lada, opel) i teraz Rover 75 - marzenie !?! Ale, żaden z nich nie zachowywałe się tak dziwnie. Oleju ubywa, płynu ubywa, nic nie dymi, nic nie śmierdzi, nie ma problemu z przespieszniami, samochód jeździ "the best". Nie wiem jak to jest ? Może ma ktoś jakiś pomysł ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum