Wysłany: Sob Mar 29, 2008 09:34 [wszystkie Roverki] Kiedy wymiana opon na letnie?
Jak patrzę na pogode za oknem to pomyślałem sobie, że chyba czas zmienić oponki w Roverku. Co o tym sądzicie? Wymieniliście już? Tęsknie za aluskami...
_________________ KCNBM
SPAMU¦
Wysłany: Sob Mar 29, 2008 09:34 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ja wymieniłem na letnie , nawet gdy jeszcze spadnie śnieg to nie sądzę że utrzyma się dłużej niż 2 dni.
Thrillco [Usunięty]
Wysłany: Sob Mar 29, 2008 10:09
Ja kupiłem na letnich i byłem na wielkanoc w okolicach Jelenia Góra, Karpacz, Podgórzyn, Zachełmie...i nie było mocnych, choc pogoda nie zachecała do wyruszania w drogę (polecam moja galerie ). Wiec jesli nie jeździsz w szytowych partiach Alp to wymiana jest już nawet zalecana ze wzgl. na temperatury (zimówki traca swoje właściwości przy 7st. i wyżej).
Ja juz mam letnie, ale jak jeżdżę w nocy szczególnie po bieszczadach to temperatury jeszcze schodzą poniżej zera więc i śnieg delikatny się zdarza ale daje rade
Pomógł: 84 razy Dołączył: 20 Paź 2007 Posty: 757 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Nie Mar 30, 2008 09:07
Kozik napisał/a:
Ja przy zmianie z 175/65 R14 (zimowe) na 185/60 R14 (letnie) mam też pogorszenie komfortu, ale samochód reaguje na każdy ruch kierownicy natychmiast
Ja mam zimowe takie jak kolega, natomiast letnie 185/55 R15 i jak ostatnio jechałem na podkarpackie właśnie to poezja z jazdy jest tylko na odcinkach równej dróżki, ale jak są koleiny i dziury to nie najlepiej.
Reakcja na kierownicy jest odczuwalna między zimówka/letnia, mimo wspomagania trzeba mocniej ciągnąć stery
Ale ogólnie rzecz biorąc trzyma się drogi jak przyspawany
_________________ Był 214 si LPG 16v 1.4 103KM 97r. Platinum Silver
Był R 25 2.0 iDT 113kM 05r. X POWER GREY MET
Ja też już zmieniłem, na letnie. Oponki nexen ostatni sezon 195/50R15. W wakacje planuje zakup TOYO Proxes T1-R. Wg opini bardzo dobre opony (przy agresywnej jeździe szybciej się ścierają) ale ja jeżdzę powoli
A ja jeszcze poczekam z 2 tygodnie. W Wielką Sobotę spadł śnieg i cała trójmiejska obwodnica była biała, więc się nie spieszę. Moze znów będzie jakieś załamanie pogody.
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 11:35
Obserwowałem prognozy pogody ... w sobotę (29-03) już wymieniłem.
Nawet, jak by coś białego spadło z nieba to i tak się już nie utrzyma... przynajmniej na to liczę.
Pozdrawiam
Ja zmieniłem własnoręcznie wczoraj
Na aluskach lepiej mi sie jeździ, a śniegu już raczej nie będzie...
A tak wogóle moje zimówki są jakieś tandetne i mam już ich dość.
Właśnie wymieniłem oponki Ślicznie się Roverek na aluskach prezentuje no a w razie obfitych opadów śniegu to trzeba wstać godzinke wcześniej i spowrotem zimowe obuzie założyć w garażu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum