Wysłany: Pon Mar 31, 2008 20:24 [R45] Emisja spalin - wysokie parametry
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 Rok produkcji: 2000
Witam , potrzebuje jak najszybciej porady , czy rozwiązania problemu , otóz byłem na przeglądzie , przeszedlem prawidłowo wszystko , oprócz emisji spalin , autko jest z 2000 r . jest to rover 45 , 1.4ie 16v
Pomógł: 8 razy Dołączył: 12 Gru 2006 Posty: 298 Skąd: Nowa Sól/Wrocław
Wysłany: Wto Kwi 01, 2008 12:28
piorun1111, zapoznaj się z Zasadami Kącika Usterki i Porady Techniczne i zmień temat na zgodny z zasadami. Możesz to zrobić klikając przycisk EDYTUJ przy swoim pierwszym poście w tym temacie.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Po pierwsze, nie denerwuj się - nie spodziewaj się odpowiedzi natychmiast późnym wieczorem.
Pod drugie popraw temat, bo jak dasz wszystkie istotne dane w temacie, to szybciej zajrzą do niego ci co się znają na Twoim modelu.
Po trzecie, to ja bym chyba zaczął od sprawdzenia sondy lambda, a nie od katalizatora, bo to ona może być przyczyną (zły skład mieszanki -> zły skład spalin).
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
na początek 2 dni temu wymienilem katalizator na nówkę, potem pojechałem na analize spalin - nic nie pomoglo
potem coś mnie olśnilo , sprawdziłem świece , były w krytycznym stanie chociaż miałem te long life (długożywotne ) zmiana świec- na nowe
na drugi ogień poszła przepustnica z potencjometrem , okazalo się że jest niewielki prześwit w środku , następnie przeplywomierz powietrza tzw krokowka poszła do kosza . zamontowałem nową
po tych zabiegach pojechałem na analizę spalin
wynik
niskie obroty
lambda - 1,012 norma pomiędzy 0,97-1,03
co - 0,12 norma 0,5
wysokie obroty
lambda - 1,021 norma jak powyżej
co - 0,07 norma 0,3
lambde mialem 2 - miesięczną ngk , więc stwierdziłem że zepsuta nie jest , ponieważ coś może dawać ( czytaj coś. pewne elementy tj . przepustnica , potencjometr , krokówka, świece ) nieprawidłowe parametry skutkujące przekłamaniami lambdy. postawiona teza okazała się tafna .
podsumowanie
koszty
150euro katalizator (bosal)
51euro świece (denso long life platinium)
przepustnica - free
potencjometr - free
krokówka - free
free dlatego że coś za coś jak to się mówi , każdy ma jakieś tam uklady i układziki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum