Wysłany: Sob Mar 29, 2008 15:56 [R75] Nagle podczas jazdy brak mocy
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam
Mam problem
W dniu wczorajszym po przejechaniu ok 50 km samochod zaczal slabnac. Nagle!!!
Az w koncu maksymalna predkosc to ok 70 km/h. Zatrzymalem sie na stacji. Uzupelnilem plyn w chlodnicy i czesciowo wrocil do normy. Ale jest duzo slabszy. Podczas ruszania musze dawac wiecej gazu bo gasnie. na wolnych obrotach lekko faluje.
Czy ktos moze mi podpowiedziec co jest nie tak? Odpowietrzylem uklad chlodzenia tak na wszelki wypadek. Ale nic sie nie zmienilo.
Jakies sugestie?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Gru 07, 2010 12:06, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Sob Mar 29, 2008 15:56 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 29 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 423 Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: Sob Mar 29, 2008 16:30
Uzupeaniałeś płyn? Czyli wcześniej go brakowało? Ile dolałeś? Czarny scenariusz to przegrzanie pierścieni ale wtedy miałbyś problem z odpaleniem na zimno.
Tankuje raczej w tych samych miejscach...
W przyszlym tygodniu mam zamiar wymienic wszystkie plyny serwisowe i filtry. Zobacze czy to cos zmieni.
Jezeli cos sie Wam jeszcze przypomni to smialo piszcie.
Ale to nie jest lekkie kopcenie..... smuga czarna za mna jak dodam gazu.
Musze to sprawdzic... ale turbo juz mi od dluzszego czasu lekko przepuszczalo. I obawiam sie ze w koncu padlo.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 12 Gru 2006 Posty: 298 Skąd: Nowa Sól/Wrocław
Wysłany: Wto Kwi 01, 2008 12:19
Heops, zapoznaj się z Zasadami Kącika Usterki i Porady Techniczne i zmień temat na zgodny z zasadami. Możesz to zrobić klikając przycisk EDYTUJ przy swoim pierwszym poście w tym temacie.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
A czy to moze byc przeplywomierz?
Po odpieciu przeplywomierza auto idzie jak burza.... ale jeszcze kopci.... moze deko mniej. Ale gdy go podepne... auto zaczyna zachowywac sie tak jak przed odpieciem...
czy powod kopcenia na czarno moze byc spowodowany przeplywomierzem? Bo o moc nie pytam bo to rzecz oczywista.
czy powod kopcenia na czarno moze byc spowodowany przeplywomierzem?
Przepływomierz, to tak naprawdę dwa czujniki w jednym: czujnik masy powietrza i czujnik temperatury powietrza. Ten drugi, to zwykły termistor NTC - w przypadku jego uszkodzenia objawem może być kopcenie na czarno oraz nierówne obroty biegu jałowego (o czym wspominałeś na początku tematu).
Pozdrawiam!
_________________ Znalazłeś rozwiązanie problemu - opisz w ostatnim poście.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum