Wysłany: Sro Mar 26, 2008 07:12 [R75] Kontrolka Airbag
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
Zapaliła się mi kontrolka poduszek - jako iż kilkukrotnie czytałem na forum o problemach z okablowaniem napinaczy pasów pod siedzeniami, nie wpadłem w panikę, ale za to mam pytanie - które kable pod fotelem kierowcy trzeba sprawdzić i czy nie da się jakoś tego na stałe zrobić - zlutować kable (jak w oplach) ew. wymienić wtyczkę ....
Na 90% chodzi o fotel kierowcy, ponieważ jest to jedyny fotel który jest przesuwany w samochodzie - czasem małżonka mnie z niego wyrzuca - a kontrolka zapaliła się wczoraj właśnie po ustawieniu fotela przez małżonkę "pod siebie".
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Gru 07, 2010 12:22, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 07:12 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 12 razy Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 157 Skąd: Stalowa Wola
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 07:55
Zlutować napewno się da ale jaki jest sens wystarczy przeczyścić styki w kostkach a następnie ponownie dobrze złączyć kostki ( dla pewności połączeń możesz użyć taśmy izolacyjnej) Ja tka zrobiłem i niestraszne teraz jest przesówanie foteli.
Pamietaj przed wypięciem kostek poduszek ściągnij klemę z akumulatora.
Thrillco [Usunięty]
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 08:41
No mi czasem tez się zapali. Po rozmowie z elektromechanikiem już nie panikuje. Po prostu czasem nic nie robie i przy ponownym uruchomieniu już się nie zapalają.
Zmartwiłem się za to jak mi się ostatnio podczas jazdy parę razy na stałe zapaliła kontrolka trakcji i abs...i nie gazsły do ponownego uruchomienia. Nie wiem czy to przez zabrudzenie błotem posniegowym czujników czy co??
Pomógł: 12 razy Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 157 Skąd: Stalowa Wola
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 09:07
Co do zapalania się ABS to może być oznaka że powoli wykańcza się czujnik abs też tak miałem zapalała się kontrolka i gasła aż pięknego dna zapaliła się i nie zgasła po wymianie czujnika jest ok.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 17 Mar 2008 Posty: 44 Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Kwi 04, 2008 17:32
Mnie też się zaświecił airbag, bo wiązka spod przedniego fotela nieco za bardzo wystawała w kierunku nóg pasażera i wepchnąłem ją głębiej pod fotel.
Błąd skasowałem u mechanika, ale poduszki i napinacze nie pobierają dużego prądu, gdy akurat nie wybuchają,
a styki w tych złączach zapewne po paru latach utleniają się na tyle aby nie łączyć,
ale wątpię,aby mi się chciało je przeczyszczać.
Producent zaleca wymianę wszystkich poduszek po pietnastu latach, to może przy wtedy przy okazji.
A jak wcześniej wybuchną, to i tak zalecane jest wymienić całe wiązki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum