Pomógł: 18 razy Dołączył: 27 Mar 2008 Posty: 224 Skąd: Międzylesie
Wysłany: Nie Kwi 20, 2008 15:34 [R400 ] Stop świeci przy wyłączonej stacyjce
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam. nie znalazłem czegos takiego na forum... chce wiec zapytać czy też tak macie ze przy wyłaczonej stacyjce, lub nawet wyjętym kluczyku gdy wciskamy hamulec zapalają sie światła stopu.. to normalne?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pią Sty 14, 2011 00:31, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Nie Kwi 20, 2008 15:34 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
No niestety nie... Podejrzewam uszkodzony stycznik przy stacyjce, przy wyjmowaniu kluczyka powinno być słyszalne takie cyk-odbijanie fiolki w środku....
Pomógł: 11 razy Dołączył: 21 Lut 2006 Posty: 204 Skąd: 33- 300 Nowy Sącz
Wysłany: Nie Kwi 20, 2008 15:40
Myślę że to nie jest normalne, miałem rovera 216Si i po wyłączeniu auta i naciskaniu hamulca światła sie nie świecą, obecnie mam coupe i jest tak samo no chyba że diesel ma inaczej ale nie sądzę.
Co ciekawe mam to samo, przy wyłączonej stacyjce i wyjętym kluczyku po naciśnięciu na hamulec światła stopu święcą się ale myślałem że to normalka a tu taki zonk
Pomógł: 27 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Posty: 638 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Nie Kwi 20, 2008 20:44
Viniu - nie jest jest to całkiem normalny objaw
Ja przy okazji potwierdzam, że światło stop po wyjęciu kluczyka nie jest niczym nienormalnym w moim samochodzie
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Viniu - nie jest jest to całkiem normalny objaw
Ja przy okazji potwierdzam, że światło stop po wyjęciu kluczyka nie jest niczym nienormalnym w moim samochodzie
W 214 nie jest to normalne. Stop nie świeci po wyjęciu kluczyka.
W moich autach ZTCP stopy włączają się niezależnie od stacyjki co moim zdaniem ma sporo sensu, np. w razie jakiejś awarii, czy "toczenia się".
Swoją drogą, to dziwne, że nie trafiłem wcześniej na tą stronę...
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
"powinno zapalać się w momencie uruchomienia hamulca roboczego" - nie ma nic napisane o stacyjce.
Nie jest napisane o stacyjce celowo aby nie wykluczać jednych lub drugich. Ma świecić i już.
No Viniu ma 214 a w nich mryga jak się kluczyk wtyknie i przekręci.
Mówisz Maciej o awarii - przecież możesz przekręcić kluczyk w pozycję II i masz stopy. I można do woli się toczyć.
Takie rozwiązanie ma choćby na celu nie "świecenie" światłami stopu umierając z nudów w aucie pod marketem czekając za żoną która poszła "na chwilkę" coś kupić. Czasem można zupełnie przypadkiem delikatnie położyć stopę na hamulcu i już świeci.
Ostatnio zmieniony przez Dzenson Pon Kwi 21, 2008 14:59, w całości zmieniany 1 raz
Mówisz Maciej o awarii - przecież możesz przekręcić kluczyk w pozycję II i masz stopy. I można do woli się toczyć.
O awarii elektryki albpo sytuacji, gdy np. auto zaczęło się niekontrolowanie toczyć bez kluczyków...
Dzenson napisał/a:
Takie rozwiązanie ma choćby na celu nie "świecenie" światłami stopu umierając z nudów w aucie pod marketem czekając za żoną która poszła "na chwilkę" coś kupić. Czasem można zupełnie przypadkiem delikatnie położyć stopę na hamulcu i już świeci.
Żony na razie nie mam, ale w takich sytuacjach zaciągam ręczny.
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
O awarii elektryki albpo sytuacji, gdy np. auto zaczęło się niekontrolowanie toczyć bez kluczyków...
Jak siądzie elektryka to chyba nikt nie wskrzesi świateł;)
maciej napisał/a:
Żony na razie nie mam, ale w takich sytuacjach zaciągam ręczny.
A ja nie pisałem o trzymaniu pojazdu hamulcem tylko o przypadkowym oparciu stopy na hamulcu. Ręczny niech sobie jest zaciągnięty...
Ale coś w tym jest - nie masz żony to zaciągaj ręczny
Jak siądzie elektryka to chyba nikt nie wskrzesi świateł;)
Przejście przez stacyjkę to dodatkowe miejsce możliwej awarii - już w dwóch autach miałem problemy ze stacyjką...
Dzenson napisał/a:
A ja nie pisałem o trzymaniu pojazdu hamulcem tylko o przypadkowym oparciu stopy na hamulcu.
Hm... Jakoś nigdy przypadkowo nie opieram stóp o pedały...
Mam fajną podstawkę pod lewą nogę, a prawą trzymam na podłodze, bo to jak dla mnie wygodniejsze niż trzymanie nogi na pedałem hamulca (bo tylko tak chyba można "przypadkowo" oprzeć nogę na hamulcu).
Dzenson napisał/a:
Ale coś w tym jest - nie masz żony to zaciągaj ręczny
Toś mi pojechał, ale w sumie jak masz tylko takie wspomnienia z czasu przed ślubem, to chyba tylko współczuć...
Jak są problemy ze stacyjką to chyba taki pojazd w ruchu ulicznym raczej nie może się znajdować
Akurat problemy były inne (Duży Fiat mimo wyjęcia kluczyka nie chciał gasnąć, a Felicja nie chciał zapalać), ale jestem w stanie wyobrazić sobie dodatkowy punkt do awarii świateł stopu, a akurat tu na miejscu kostruktora starałbym się uniknąć jak największej ilości "single point of failure".
Dzenson napisał/a:
Chyba zbyt osobiście to odebrałeś
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum