Wysłany: Sob Mar 29, 2008 08:47 [R200, 1,4 8v] Dziwny wyciek płynu po wymianie uszczelki
Witam
Nasz cho... ekhem, kochany Roverek nie przestaje sprawiać kłopotów.
Miał robioną wymianę uszczelki pod głowicą - z konieczności, po prostu silnik stanął nad grobem (zawalony majonezem, biały dym z tyłu, ledwo się do warsztatu dotoczył).
Założono nową uszczelkę - zgodnie z wszelkimi wymogami (taki typ jak trzeba itd.). Wymieniony przy okazji rozrząd (pompa, rolka, pasek).
Wszystko grało... aż tu po przejechaniu niespełna 1tys. km pojawił się jakiś dziwny wyciek płynu z przodu korpusu silnika. Najpierw pomyślałem, że może na jakimś wężu zacisk nie trzyma albo co. No coś prozaicznego w każdym razie. Ale klops - zaciski posprawdzane, węże nowe: wszystko z tej strony ok.
A płyn sobie ucieka.
Nie jest to duży ubytek, ale jest - jak postoi dłużej na parkingu to jest malutka kałuża i na silniku (pod głowicą) widać mniej więcej, gdzie się to skrapla. Mechanik go znowu oglądał (ten sam co robił uszczelkę - mam do faceta pełne zaufanie, naprawdę ma pojęcie) i dooopa. Mówi, że w życiu takiej awarii nie widział - nowa uszczelka, trzyma olej (bo silnik pracuje poprawnie, nic się nie miesza, nie ma majonezu... a wypuszcza płyn chłodniczy i to na zewnątrz.
Dodam, że po rozgrzaniu silnika wyciek znika - a nierówności głowicy odpadają. Była planowana i podobno jest ok.
Mechanik w zasadzie nie widzi innego wyjścia jak ponowna wymiana uszczelki (niewykluczone, że uszczelka miała jakąś wadę fabryczną?). Albo opylenie auta - to drugie, ze względu na wyznawane zasady, nie wchodzi w grę (chyba, że mnie doprowadzi do ostateczności ten nasz kochany samochodzik - ale wtedy kupujący dostanie pełną info).
Jako, że nie uśmiecha mi się wymienianie sobie co 1tys. km ot tak uszczelek to rzucam ten temat tutaj:
jakieś rady? spostrzeżenia?
z góry dzięki!
p.s.: wspominał mi też coś o zamiennikach krygielitowych, że można by tego spróbować... ale jeździ ktoś na tym w ogóle Roverami?
SPAMU¦
Wysłany: Sob Mar 29, 2008 08:47 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
eRKa, w którym miejscu dokładnie jest ten wyciek...?
[ Dodano: Sro Kwi 02, 2008 13:32 ]
To byłby już drugi przypadek podobnej sytuacji: HGF, nowa uszczelka, wszystko zrobione po Bożemu, potem wyciek spod głowicy (w fazie stygnięcia motoru), silnik 1.4 8V
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lis 2006 Posty: 309 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro Kwi 23, 2008 20:42
piter34 napisał/a:
To byłby już drugi przypadek podobnej sytuacji: HGF, nowa uszczelka, wszystko zrobione po Bożemu, potem wyciek spod głowicy (w fazie stygnięcia motoru), silnik 1.4 8V
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum