Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Sie 2007 Posty: 277 Skąd: zamość/lubelskie
Wysłany: Wto Maj 06, 2008 16:53 [R420] Kontrolka oleju
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Witam!
Mam pytanie moze ktos wie jaki rodzaj zeróweczka jest w liczniku od kontrolki oleju??
Bo chyba mi sie spaliła bo wogóle się nie świeci jak przekrecę kluczyk na IIpoziom
Zgóry dzieki za pomoc
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Sty 16, 2011 15:48, w całości zmieniany 3 razy
SPAMU¦
Wysłany: Wto Maj 06, 2008 16:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
a może gdzieś się prędzej przewód urwał/ułamał przy czujniku Ja bym od tego zaczął sprawdzanie. Czujnik masz nad filtrem oleju w kierunku sciany grodziowej.
Niestety nie wiem jaka tam jest żaróweczka.
Wysłany: Wto Maj 06, 2008 17:58
a gdyby sie przewod od czujnika odlaczyl to by sie wogole nie swiecila??bo jakis czas temu zmienialem czujnik od oleju bo mial przebicie i caly czas sie swiecila w trakcie jazdy,ale pozniej wszystko jakis czas bylo ok
hmmm wg mojej wiedzy jeśli obwód jest rozwarty to nie powinna się świecić. A dopiero po dotknięciu do masy powinna zacząć świecic. Rave pod tym kątem nie przeglądałem (może warto ), ale zazwyczaj tak w autkach bywa.
Proszę popraw temat na zgodny z zasadami Brt zapominasz się ? czy zasady już nie obowiązują ? przypominam, że tematy mają na celu umożliwienie łatwego przeglądania forum, jak i szybkiego wyszukiwania wiadomości ...
w czasie jazdy jak mocno świeciła się twoja kontrolka? pełnym swiatlem czy tak sie tylko ledwo co tliła? mam podobny problem, w czasie jazdy cały czas mi sie swieci raz mocniej raz słabiej... i jeszcze jedno pytanie: ile kosztuje taki czujnik?
Pomógł: 28 razy Dołączył: 12 Lip 2007 Posty: 564 Skąd: Wysokie Mazowieckie
Wysłany: Pią Maj 09, 2008 19:00
Łukasz17 napisał/a:
Hej sprawdzilem przewod i w przewodzie prąd jest,kontrolka w licznikach tez jest dobra może być zły czujnik?przed zimą był wymieniany
Obstawiałbym właśnie chyba ten czujnik. To się jednak czasem psuje...
Koszt niewielki. Kiedyś wymieniałem to zapłaciłem coś koło 30zł....
[ Dodano: Pią Maj 09, 2008 20:01 ]
HASHMEER napisał/a:
w czasie jazdy jak mocno świeciła się twoja kontrolka? pełnym swiatlem czy tak sie tylko ledwo co tliła? mam podobny problem, w czasie jazdy cały czas mi sie swieci raz mocniej raz słabiej... i jeszcze jedno pytanie: ile kosztuje taki czujnik?
Obawiam się, że to może nie być czujnik. A raczej niskie ciśnienie smarowania. Ale obym się mylił....
Jeżeli niskie ciśnienie smarowania to w pompie olejowej jest zaworek ciśnieniowy ktory sie zasyfia i blokuje... Trzeba zablokowac rozrząd, zdjąc osłone zdjąc pasek, zdjąc pompe, wycisnąć zaworek, przeczyścić spręzynę i zębatki i złożyć do kupy
Wysłany: Sob Maj 10, 2008 11:36
HASHMEER napisał/a:
w czasie jazdy jak mocno świeciła się twoja kontrolka? pełnym swiatlem czy tak sie tylko ledwo co tliła? mam podobny problem, w czasie jazdy cały czas mi sie swieci raz mocniej raz słabiej...
Świeciła się cały czas mocno,a czujnik kosztuje tak jak napisałMCTEUSZ koło 30zl
to musze kupić drugi i wymieniać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum