Wysłany: Pon Maj 05, 2008 12:40 [R414] Układ chłodzenia
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1997
Witam! Mój R zaczął się przegrzewać stojąc w korku. Wentylator włącza się kiedy kiedy wskazówka temp. dochodzi do czerwonej kreski a węże robią się twarde jak kamień. Na forum znalazłem że przyczyną może być czujnik lub termostat więc kupiłem obie części. Zauważyłem również że z pod uszczelki kolektora ssącego jast mały wyciek więc także ją wymienie. Czy zapowietrzenie układu może być przyczyną póżnego włączania wentylatora? Co jeszcze może być przyczyną? I jeszcze czujnik temp. Kupiłem nowy i zauważyłem że stary jest na klucz 22 a nowy na 19. Czy ma to jakieś znaczenie? Czy gwint wewnętrzny jest taki sam. Dziękuje i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Sty 15, 2011 17:41, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Maj 05, 2008 12:40 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jesteś w stanie określić, czy to pierwszy, czy drugi bieg wentylatora się włącza?
Masz klimatyzację (oryginalną/dokładaną)?
Nie mam pojęcia czy pierwszy czy drygi (jak to sprawdzić?), klimatyzacja orginalna( tak przynajmniej mi powiedziano kiedy robiłem przegląd) Uszczelkę kolektora wymienię razem ze wszystkim dopiero w czwartek. Mam nadzieję że będzie dobrze.
Nie mam pojęcia czy pierwszy czy drygi (jak to sprawdzić?)
Tylko na słuch, ale musiałbyś mieć porównanie do innego R400
Można też podjechać na "komputer" (np. BOSCH KTS do dowolnego Bosch Service) i zobaczyć przy jakim wskazaniu (temperaturze) czujnika temp. płynu chłodniczego włącza się wentylator.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum