Wysłany: Nie Maj 11, 2008 09:43 [R214Si 1.4 98r] Zatarty tłok
Od pewnego czasu mam problem ze swoim Roverkiem 214Si. Zaczął spalać dość dużą ilość oleju. Po sprawdzeniu szczelności głowicy, wyszło że jest zatarty tłok i tuleja. Mechanik niestety nie chce podjąć się naprawy ,ponieważ stwierdził ,że przewyższy to zakup nowego silnika. Czy koszt takiej naprawy jest faktycznie tak duży?, czy nie można zastąpić zatartych elementów używanymi i czy można wyciągnąć tuleje nie uszkadzając jej?
SPAMU¦
Wysłany: Nie Maj 11, 2008 09:43 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Koszty + czas wymiany będzie zdecydowanie wyższy niż wymiana na np inny silnik. Zjeżdża teraz mnóstwo anglików z niewysokimi przebiegami. Wymiana silnika - w R400 zajęła mi dokładnie 14 godzin.
W dodatku nigdy nie wiesz czy mechanik poskłada Ci silnik tak jak powinien.
zadzwon np. tutaj:
http://www.roverki.pl/gar...we%B3_Kowalczyk
masz niedaleko i myslę, że sie z nimi dogadasz. Sprowadzają angliki na cześci.
Chyba też szukałbym innego silnika.
sTERYD, - obydwie zacytowane przez Ciebie moje tezy trzeba czytac razem silnik od Roverka serii K po prostu nie jest wart takiego remontu wzgledem uzywanego nie zniszczonego silnika
ależ nie neguję
ale nie mogę się zgodzić, że porządnie zrobiony (IMHO wymienione tuleje, tłoki, pierścienie, szlif tudzież wymiana wału, komplet panewek, sprawdzenie i ew poprawienie smarowania i chłodzenia, regulacja wtryskiwaczy, wszystkie uszczelniacze, uszczelka głowicy, miski itd.) i to w każdym silniku, nie tylko serii K nawet po zatarciu ożywi go na nowo
czy się opłaca to inksza inkszość
a jeszcze inksza, kto to porządnie zrobi niestety
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum