Wysłany: Nie Wrz 16, 2007 17:37 [R600] Skrzynia biegów / drążek zmiany biegów
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1998
Witam serdecznie.
Od czasu zakupu dręczy mnie jedna rzecz w R600 i w końcu postanowiłem Was o to zapytać.
Jak jest drążek zmiany biegów, to gdy wrzucam dwójkę drążek znajduje się na samy dole blokując się jakby o dolny brzeg "dziury" gdzie normalnie się porusza. Jako, że jest przykryty skórą to czasem ciężko wrzucić 2-jkę czy 4-kę.
Natomiast jak wrzucę biegi 1 czy 3 to drążek jest mniej więcej na środku "dziury" (tak jak powinien być normalnie na luzie).
Wiecie co może być tego powodem i jak to rozwiązać? Bo na dłuższą metę jest to uprzykrzający życie problem.
Postaram się jak najszybciej wrzucić jakieś foto jak to wygląda, bo swój aparat cyfrowy pożyczyłem...
_________________ Pozdrawiam,
cbf lucas - Łukasz
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Sty 23, 2011 12:24, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Wrz 16, 2007 17:37 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 67 razy Dołączył: 13 Lis 2001 Posty: 1096 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Nie Wrz 16, 2007 18:43
u mnie jak rozwalił się krzyżak (tzn w okolicy krzyżaka oczywiście tego na wodziku od dźwigni zmiany biegów, który idzie od wajchy do skrzyni) to było podobnie z tym że były potworne luzy na drążku i nie mogłem wrzucić V.
A ci radził bym sprawdzić poduszki silnika - mogą być zjeżdżone a przede wszystkim stan cięgien łączących drążek z skrzynią - wszelkie połączenia ruchome i mocowania.
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Wto Wrz 18, 2007 08:07
Bardzo prawdopodobne, że masz już takie luzy na krzyżaku, że przesunął Ci się trochę. Zrób to jak najszybciej, bo niedługo może Cię w trasie spotkać niemiła niespodzianka. Złośliwość rzeczy martwych i prawa Murphy'ego są nieubłagane .
Miałem podobny problem z biegami po kupnie Roverka - najpierw trudno wchodziła 1 potem nie mogłem już wrzucić 5 i wstecznego. Powodem był popękany krzyżak - nie mogłem go w ogóle dostać w żadnym sklepie, ale mając blachę 3-4mm, pilnik, szlifierkę, wiertarkę, imadło można zrobić taki krzyżak samemu.
Miałem podobny problem z biegami po kupnie Roverka - najpierw trudno wchodziła 1 potem nie mogłem już wrzucić 5 i wstecznego. Powodem był popękany krzyżak - nie mogłem go w ogóle dostać w żadnym sklepie, ale mając blachę 3-4mm, pilnik, szlifierkę, wiertarkę, imadło można zrobić taki krzyżak samemu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum