Wysłany: Pią Maj 16, 2008 21:03 [r200Vi] Klimatyzacja, kilka pytań
Auto kupiłem z klimą, ale podobno nie napełniona. Na klimie się nie znam bo wcześniej w żadnym aucie nie miałem i jestem ciekaw jakie są koszty załadowania. Czy jest ryzyko że może coś być skopane, a sprzedawca mi wcisnął kit że nie napełniona? Da się to sprawdzić jakoś? Bo nie chciał bym się narażać na koszty typu że napełnię klime a po paru dniach będzie pusta bo coś będzie nieszczelne itp
SPAMU¦
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 21:03 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 22 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 387 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 21:32 Re: [r200Vi] Klimatyzacja, kilka pytań
Korczus napisał/a:
Auto kupiłem z klimą, ale podobno nie napełniona. Na klimie się nie znam bo wcześniej w żadnym aucie nie miałem i jestem ciekaw jakie są koszty załadowania. Czy jest ryzyko że może coś być skopane, a sprzedawca mi wcisnął kit że nie napełniona? Da się to sprawdzić jakoś? Bo nie chciał bym się narażać na koszty typu że napełnię klime a po paru dniach będzie pusta bo coś będzie nieszczelne itp
Moze byc duzo zepsute. Nastaw sie ze cos bedzie nie tak, najwyzej sie mile zaskoczysz . Napelnienie to koszt okolo 100-150 PLN. Wczesniej moga/powinni sprawdzic szczelnosc, na wszelki wypadek mozna zasugerowac .
Sam jestem w takiej samej sytuacji jak Ty, i wlasnie szukam nowej chlodnicy klimatyzacji bo jes dziurawa. Jakies pomysly, gdzie sa dobrzy i tani dystrybutorzy ?
Heh, chyba zostawię to sobie na przyszły rok, na razie mam ważniejsze wydatki, bez klimy wytrzymam No chyba że bym miał pewność że to działa i tylko napełnił bym za 150zł, to czemu by nie Ale znając moje szczęście to prawie pewne że ona jest popsuta, a nie tylko pusta
Taką pewność to będziesz miał dopiero po wizycie w serwisie klimy
Tam:
1. Odsysają stary czynnik (jeśli jest)
2. sprawdzają szczelność układu
3. napełniają układ
4. robią test
5. w razie potrzeby zdiagnozują usterkę
IMHO nie ma co czekać, bo jeżeli masz np. nieszczelny układ, to Ci skoroduje i im później się za to weźmiesz, tym będzie trudniej go reanimować.
Jeżeli jesteś z tego Leszna, o którym myślę , to polecam warsztat na Przejezdnej (przy Szybowników).
Heh nom z tego Leszna, witam Na szybowników hmm mam tam działkę często jeżdżę coś mi sie kojarzy gdzieś szyld Auto-klima w tych domkach po lewej jak się jedzie, ale czy to tam jest punkt czy tylko reklama ?;p
Ale na razie dam sobie i tak spokój, na dniach czeka mnie wymiana filtra paliwa, klocków z tyłu, oleju itd, więc trochę się "spłuczę"
PS, nie wiesz gdzie bym mógł dostać tą plastikową obwódkę od halogenów z przodu? dzisiaj rano patrze, nie ma raczej sama nie wypadła, tylko komuś się spodobała chromowane wentyle zniknęły już na drugi dzień po założeniu... złapać takiego i połamać łapy nic więcej
Moze moja wypowiedz Cię nie pocieszy ale jak rozglądałem sie za jakimś R to z komisie znalazłem śliczna 25 z klima, sprzedawca mówił że trzeba ja tylko nabić. Przed zakupem pojechałem do serwisu i okazało się że układ jest nie kompletny, brakowało połowy instlacji:(
Wysłany: Nie Maj 18, 2008 18:48
Napełnienie klimy to chyba najtańsza czynność jaką można wykonać przy tym układzie(no może poza wyminą filtra kabinowego:-) więc sprzedając auto za kilkanaście tysięcy 150 zł za napełnienie "sprawnej" klimy to żaden wydatek - więc najczęściej ta "klima do nabicia" to niezły kanał .
_________________ Wszystko dla ludzi, byle z głową.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum