Witam,
Mamy pytanie odnosnie interfejsu Elm327.Posiadam Rovera 25 2000r silnik 1.4 benzyna.
Chce kupic urzadzenie diagnostyczne (na USB do laptopa) myslalem nad ELM327 ale nie wiem czy bedzie zgodny z tym rocznikiem.Z tego co wyczytalem dopiero po 2001 roku zostal wprowadzony standard ISO ODB2.
Jezeli Elm327 nie bedzie pasowal to moze jest jakis interfejs ktory mozecie polecic.
Prosze o pomoc
Z gory dziekuje.
SPAMU¦
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 17:41 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Tak jak obiecalem pisze:
Urzadzenie ktore kupilem(link powyzej) dziala znakomicie z moim R. Podlacza sie do laptopa, zapuszcza ScanTool(dolaczony na CD razem z urzadzeniem) i wszystkie parametry ladnie widac na ekranie. Wykasowalem bledy (byly 2 - na 3 cyl. "missfire" oraz cos z sonda lambda (rozlaczone kabelki ktore pozniej zlutowalem), "Check Engine" rowniez zostal "zgaszony".
Jest jednak jedno "ale": Dalej swieci SRS chociaz nie pokazuje zadnego bledu. Podejrzewam ze to tasma. Poki co sie tym nie przejmuje.
Pozdrawiam,
nie wiesz czy to urządzonko podpasuje pod R75 CDT?
mam program do diagnozy silników BMW (Carsoft BMW 6.1 SP 4), ale niestety nie wiem jak to wszystko scalić z kompem i samochodem by działąło jak należy, ponoć mój nie ma odpowiedniego "wyjścia" mam HP Compaq nx7400.
pozdrawiam
Tak jak obiecalem pisze:
Urzadzenie ktore kupilem(link powyzej) dziala znakomicie z moim R. Podlacza sie do laptopa, zapuszcza ScanTool(dolaczony na CD razem z urzadzeniem) i wszystkie parametry ladnie widac na ekranie. Wykasowalem bledy (byly 2 - na 3 cyl. "missfire" oraz cos z sonda lambda (rozlaczone kabelki ktore pozniej zlutowalem), "Check Engine" rowniez zostal "zgaszony".
Jest jednak jedno "ale": Dalej swieci SRS chociaz nie pokazuje zadnego bledu. Podejrzewam ze to tasma. Poki co sie tym nie przejmuje.
Pozdrawiam,
nie wiesz czy to urządzonko podpasuje pod R75 CDT?
mam program do diagnozy silników BMW (Carsoft BMW 6.1 SP 4), ale niestety nie wiem jak to wszystko scalić z kompem i samochodem by działąło jak należy, ponoć mój nie ma odpowiedniego "wyjścia" mam HP Compaq nx7400.
pozdrawiam
Witam,
Raczej nie bedzie dzialac z Twoja fura.
Oto kawalek opisu tego czytnika kodow:
Works on all OBD2 Vehicles (1996 onwards ) and EOBD vehicles ( Petrol cars from 2001 and diesel cars from 2003/2004 in Europe)
Obstawiam ze dzialaloby z dieslami po 2003/4 roku.
Co do "scalania" z kompem to razem z tym urzadzeniem daja 2 kable. Jednym laczysz samochod -> czytnik a drugim czytnik -> UBS w laptopie.
Pozdrawiam,
_________________ Marcin
R25 1.4 Impression 2 ('02r)
Hmmm-moje auto ma 2 sondy, więc chyba będzie ok?
Poza tym mam laptopa z win98, więc może lepiej byłoby w moim przypadku nabyć wersję na RS232 niż na USB?
Hmmm-moje auto ma 2 sondy, więc chyba będzie ok?
Poza tym mam laptopa z win98, więc może lepiej byłoby w moim przypadku nabyć wersję na RS232 niż na USB?
Od 2001r. wsztstkie samochody w Europie powinny byc zgodne z EOBD. Kwestia protokolu ktory wykorzystuja. Jako ze Elm327 obsluguje wiekszosc dostepnych protokolow nie powinno byc problemow. Z Roverem dziala na 100% (moj R jest z '02) poniewaz rover wykorzystyje ISO 14230-4. Na cd daja sterownik do tego urzadzenia wiec z win98 tez powinno pojsc.
A co do posta: to nie moj post.
Pozdrawiam,
_________________ Marcin
R25 1.4 Impression 2 ('02r)
Witam mam pytanie odnosnie palacej sie kontrolki "check engine" po zapaleniu auta, nic wczesniej tzn przed tym kiedy ona zaczela swiecic nie wymienialem remontowałem itp, posiadam juz kabelek OBD2 taki> http://www.allegro.pl/ite...seat_skoda.html czy on bedzie dobry do tego? i jaki program trzeba miec do niego? jesli ktos mogłby zapodac linka do niego byłbym wdzieczny chciałbym spróbowac skasowac sobie ten blad jesli sie uda.
Na forum były podawane linki do testera czytającego system MEMS w benzynowych R25. Co do diesla, to nikt jeszcze domowymi sposobami nie diagnozował 25-ki. Układ wtryskowy jest tam BOSCHa.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum