Wysłany: Pon Maj 26, 2008 12:39 Cena oleju napędowego
Witam forumowiczów!
Ceny oleju napędowego nieustannie nas szokują , dlatego też, chciałbym zapytać, czy ktoś napędza swojego roverka olejem roślinnym (rzepak) i jakie ma doświadczenia?
Może znajdziemy alternatywę na OPEK i orlen.
Nie chciałbym ingerować w swoim R75 w standardowe wyposażenie i myślę o używaniu rzepaku wraz z rozrzedzaczem (nie wiem jak to się fachowo nazywa). Proszę o info na ten temat.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Maj 26, 2008 12:39 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ja bym podejrzewał, że Common Rail i wtryskiwacze mogą mieć coś przeciwko - to nie Golf I - ZTCW jakoś paliwa w Polsce nadal jest kiepska, a co dopiero takich wynalazków - mojemu znajomemu dealer Toyoty odradził Rav4 D4D 180 KM i zaproponował 140 KM, bo wg niego z racji na jakość paliwa są ciągłe problemy z układami wtryskowymi w tych najmocniejszych wersjach.
Zresztą w MG ZT CDTi MaReK ostatnio wymieniał wtryskiwacz po zatankowaniu kiepskiego paliwa...
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Panowie i Panie, to nie pierwszy przypoadek ze na JETcie jest kiepskie paliwo. Swego czasu ojciec mojego przyjaciela zalal do Bory 98pb i samochod mu nie chcial jechac, bylo tak jakby w turbo dieslu padla turbina, tyle ze to byla benzyna. Kumpel mnie przestrzegal przed tankowaniem tam, czesto cena benzyny jak i ON spada ponizej ceny na stacji NESTE gdzie akurat tankuje czasemi focusa tdci i Rovera. Wiec troche dziwne ze na stacji bez oblugi benzyna jest drozsza niz na stacji z obsluga. Stacje ktore moge polecic bo tankujemy tam z ojcem od zawsze, to neste na jerozlimskich obok carefoura, Orlen przy kasprzaka, neste przy grota, neste jagiellonska i 2x BP na modlinskiej. Na innych nie tankuje.
Kamil, proszę Cię nie używaj wulgaryzmów!!!
Ostatnio zmieniony przez thef Wto Maj 27, 2008 15:38, w całości zmieniany 1 raz
Gdzie jest Orlen na Kasprzaka? Chyba już tam na Prymasa, tak?
Bo ten podobno należy do tego samego właściciela co sąsiadujący Jet...
Ja bym odradził tobie lać olej rzepakowy Czytałem ostatnio prace na temat jak się silnik zachowuje po 300godzinach pracy i więcej i było to ładnie udokumentowane z zdjęciami wiec mnie to trochę od raziło.
Masakra jak wszystko zarasta tym nie spalonym olejem.
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Ten zdaje się też należy do tego samego właściciela.
w Roverku rzepakowego nie testowałem ale wcześniej zrobiłem 100 000km na oleju rzepakowym z Biedronki starym Oplem Kadetem 1.6D. W lecie chodził super i zostawiał za sobą smrodek placków ziemniaczanych ale jak tylko temperatura spadła do 10 stopni to gorzej odpalał... w zimie lałem napędu 2/3 rzepaku 1/3 .. gdyby zamontować jakiś podgrzewacz przepływowy przed pąpą wtryskową to by można lać przez cały rok tylko rzepak ... wiem że pompy Boscha bardzo dobrze sobie radzą z rzepakiem natomiast na japońskie bardzo źle kumpel zalał do Nissana Patrola samego rzepaku i mu się masło zrobiło (czyszczenie układu paliwowego wynisło go ok 1000zł)
u mnie najtańszy olej po 4,15 ropa po 4,69 to uważam że nie ma sensu lać rzepaku... jak lałem do kadeta to różnica w cenie była ponad 1zł
Nawet nie wiedziałem że się tak da .... Myślałem że musi być jakoś ... dostosowany
Ale raczej boję się próbować - nie chcę wyjmować faworków z wtrysków
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
No jak się tam raz czy dwa razy przejdzie to nic się nie stanie jak temp odpowiada jak np teraz w czasie lata Ale ja bym się na dlusza metę bal i szkoda by mi było turbo
Gdzie było super opisanie i z tego ja wniaskowalem ze najlepiej kupić sobie starego Mercedesa bez żadnego turbo i można jechać.
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum