Wysłany: Sro Maj 28, 2008 17:56 [R416] Ciąg dalszy z gotującym płynem
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: wszystkie
Witam Panowie : jakiś czas temu głośno krzyczałem i szukałem pomocy odnośnie płynu chłodniczego, który praktycznie się gotował tworząc w zbiorniczku wyrównawczym wysokie ciśnienie. Temp skakała w korkach jak szalona. Olej był czysty , w zbiorniczku podobnie.
Woziłem ze sobą bańke wody i tak jezdziłem do czasu gdy zaczął kopcić i chodzić jakby na dwa gary , olej zrobił się jak krem kawowy. mechanik stwierdził że to uszczelka - mój teść. Wspólnie ją wymieniliśmy , kupiłem nową chłodnicę , wszystko pięknie odpalił . Ale po 15 minutach temat się powtarza woda się gotuje. Gdzie szukać przyczyny ??? co to może być Acha jeszcze jedno silnik i woda się gotują a w środku nie ma ogrzewania zresztą tak jak przed awarią help mi !
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Sty 16, 2011 18:35, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Maj 28, 2008 17:56 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Sprawdzić termostat, korek zbiorniczka wyrównawczego (on odpowiada za ciśnienie w układzie). Włączają się wentylatory ? Głowica była planowana ? Sprawdzana szczelność ?
Pomógł: 27 razy Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 372 Skąd: z gór
Wysłany: Czw Maj 29, 2008 20:52
A nie dolewałes przypadkiem zimnej wody przy nagrzanym silniku ?
Wiesz nie chcę Ciebie pouczać ,ani tym bardziej denerwować,ale jeżdżenie przy wymieszaniu się oleju z płynem niestety nie było zbyt rozsądne....boję sie że uszkodzeniu mogły ulec tuleje...w takim wypadku albo poważny remont ,albo wymiana silnika....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum