Wysłany: Pią Maj 23, 2008 21:52 [R600] Piszczą mi hamulce-pomocy!!!!
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1998
witam,
mam problem podczas hamowania piszcza mi hamulce niewiem co mam zrobic by niepiszczaly,bo troche wstyd tak jezdzic prosze pomozcie mi.to jest moj pierwszy samochod i prosze o dokladne porady.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Sty 23, 2011 23:44, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pią Maj 23, 2008 21:52 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Pią Maj 23, 2008 21:59
Na początek sprawdź stan klocków i ewentualnie wymień. Niektóre klocki posiadają akustyczny czujnik zużycia, może takowe masz. Inną przyczyną mogą być głębokie rowki w tarczy, wtedy cały komplet do wymiany lub o ile to możliwe tarcze do przetoczenia plus nowe klocki. Może to być wina również jakiegoś obcego ciała pomiędzy klockiem a tarczą lub źle dobrane klocki do tarczy pod względem twardości.
Pomógł: 47 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 1080 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Pią Maj 23, 2008 22:58
Mi też ostatnio zaczęły piszczeć hamulce. Zastanawiam się nad wymianą całego kompletu czyli klocki + tarcze. Może polecacie coś sprawdzonego i w miarę dobrego?
Mi też ostatnio zaczęły piszczeć hamulce. Zastanawiam się nad wymianą całego kompletu czyli klocki + tarcze. Może polecacie coś sprawdzonego i w miarę dobrego?
Jeżeli masz tarcze w dobrym stanie, to nie ma sensu wymieniać. Kup dobre klocki (np. ATE) i wystarczy. Chyba, że rzeczywiście masz zjechane tarcze, wówczas polecam komplet ATE (tarcze + klocki).
Witam
Ja również miałem problem z piszczącymi klockami
Mechanik sprawdził i się okazało że tarcze klocki ok
tylko płyn z obiegu ubywał w moim przypadku przez wysprzęglik
Co ma wspólnego ? Pewnie tyle samo co "mechanik" , który tak mi powiedział z Mechaniką Pojazdów
Jeżeli wprowadziłem w błąd to sorki. Opierałem sie na wypowiedzi zawodowca jak mi się wydawało.
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Sro Maj 28, 2008 11:28
ziuta115 napisał/a:
Co ma wspólnego ? Pewnie tyle samo co "mechanik" , który tak mi powiedział z Mechaniką Pojazdów
Dobrze ujęte, pan mechanik się pewnie zapędził albo pomylił, ale ważne, że dał radę naprawić
ziuta115 napisał/a:
Jeżeli wprowadziłem w błąd to sorki
Nie ma za co przepraszać, przynajmniej dowiedziałeś się, że zostałeś wprowadzony w błąd przez mechanika, no i troszkę dowiedziałeś się na temat obu układów
ziuta115 napisał/a:
Opierałem sie na wypowiedzi zawodowca jak mi się wydawało
Otóż to. I tu można wysnuć bardzo przykry wniosek - niestety, nie zawsze jest tak, że ktoś, kto powinien być specjalistą w swojej dziedzinie takim się okazuje, bądź nie potrafi przekazać swojej wiedzy osobie, która pyta.
dzis sprawdzilem moje klocki i tarcze i wyszlo ze mam tarcze jak nowe i klocki ATE tez jak nowe i mi dalej piszcza hamulce,co mam robic?co moze byc teraz przyczyna?pomocy!!!
Też wymieniłem ostatnio klocki i tarcze na ATE i mi piszczą co najbardziej denerwujące czasami piszczę mi podczas jazdy a nie hamowania. A miało być tak pięknie
Myślę ze muszą się dotrzeć i im przejdzie. Jako duży plus zestawy ATE jest to ze hamulce przestały mi sie gotować
Witam, ja też jeżdżę na komplecie standardowym ATE i po przejechaniu 10tys km nie polecam tego zestawu, jestem nim zawiedziony.Klocków jest jeszcze bardzo dużo a na tarczach już spory rancik. Po za tym przy wyższej temp tarcz dość konkretnie zaczynają bić a jeżdżę spokojnie i żadnych hamowań z góry czy na "prostych" zakrętach także bardzo ich nie obciążam. Piszczą dlatego, że klocki są za twarde a tarcze szczerze mówiąc nie są najlepsze i dlatego tak się szybko zużywają. Dziwne bo zestaw tej samej firmy powinien być najodpowiedniejszy a jednak wg mnie nie jest.
jak dla mnie jest wynik źle założonych klocków i tarcz... tym bardziej po tym jak opisałeś sposób jazdy. Odnośnie Brembo MAX to ostatnio bardzo sie popsuły jakościowo i zdecydowanie wybrał bym ATE chyba ze iść już w wyższa półkę Zimmermanny czy coś... jeśli chodzi o Ferodo bardzo dobry klocek tylko ze w wersji Premier nie ustępuje niczym ATE
Wysłany: Czw Cze 26, 2008 09:07
filo napisał/a:
A może źle dobrane klocki do tarcz?Za twarde?
Doklanie jestem tego samego zdania!!Ja tez walcze z piskiem klockow i powiem szczerze ze raz je przeczyscilem papierem sciernym- tak konkretnie - tarcze odltuscilem rozpuszczalnikiem.Na jakies ~100 km bylo Super!!Ale potem znow zaczelo...Zdjalem...no i co klocki znow jakby przypalone...wiec kupilem nowe..i co..znow to samo(dodam ze 2 komplet byl tej samej firmy niestety).Wiec wg mnie jest to "wada"klockow - po prostu matrial za twardy...takie moje zdanie.Moze sie myle...
Też wymieniłem ostatnio klocki i tarcze na ATE i mi piszczą co najbardziej denerwujące czasami piszczę mi podczas jazdy a nie hamowania. A miało być tak pięknie
Myślę ze muszą się dotrzeć i im przejdzie. Jako duży plus zestawy ATE jest to ze hamulce przestały mi sie gotować
Nigdy nie jeździłem na ATE, zawsze kupuje Textary. Czy w ATE są taki blaszki które zakłada się miedzy klocek a szczękę?
Jeśli tak to mogło się tak stać że ta blaszka się przemieściła i trze o tarcze.
Tak było w moim przypadku.
A piszczeć będą jeśli są z twardego materiału.
[ Dodano: Czw Cze 26, 2008 18:58 ]
Domcio napisał/a:
male pytanko
gdzie w wawie moge sprawdzic stan klockow i tarcz hamulcowych i ewentualnie przetoczyc tarcze (toczenie na samochodzie)
z gory dzieki za info.....
hmmmm raczej ciężko ci będzie je przetoczyć na samochodzie
Przetoczą ci wszędzie gdzie jest porządna tokarka.
ja załozyłem komplet lucas i przez 4 tys kilometrów było extra teraz też piszczą. Poza tym zmieniałem cały komplet gdyż miałem bicie na kierownicy po tych 4 tysiacach znów bici się pojawiło. A było tak pieknie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum