Wysłany: Pon Maj 19, 2008 10:35 [R75] Czujniki parkowania (parktronic) - zasada działania
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
witam,
mam pytanie, na jakiej zasadzie działają czujniki parkowania montowane seryjnie ? z tego co wyczytałem po wrzuceniu wstecznego w momencie zblizania sie przeszkodzy z tyłu, zaczynają pipać równomiernie do odległości. U mnie nic nie buczy, i nie pokazuje sie żaden błąd. Czy coś źle robie ? czy można jakoś sprawdzić czy wszystko jest w porządku ?
_________________ Pamparampam
Ostatnio zmieniony przez apples Sob Cze 11, 2011 11:56, w całości zmieniany 3 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pon Maj 19, 2008 10:35 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Dokładnie tak. Jak jesteś już zupełnie blisko to pikanie jest coraz częstsze a na końcu prawie ciągłe.
Jak coś jest walnięte (np uszkodzony jeden z czujników), to po wrzuceniu wstecznego powinien być przeciągły dłuższy dźwięk sygnalizujący awarię. Przynajmniej u mnie tak jest.
Jeśli u Ciebie tego nie ma to sprawdziłbym bezpieczniki a potem kabelki?
dziś byłem na chwile w garażu i tak sprawdziłem wstepnie czujniki, przeczytałem gdzieś że po odpaleniu powinny pstryknąć. przysłuchiwałem sie i nic nie pstrykało dodatkowo nie ma żadnego zdjęcia, zaraz poczytam gdzie sie mieszczą wogóle bezpieczniki no i przelece jutro kabel w roverku jeszcze dość zielony jestem z Vectry B to duża zmiana....
dziś byłem na chwile w garażu i tak sprawdziłem wstepnie czujniki, przeczytałem gdzieś że po odpaleniu powinny pstryknąć. przysłuchiwałem sie i nic nie pstrykało dodatkowo nie ma żadnego zdjęcia, zaraz poczytam gdzie sie mieszczą wogóle bezpieczniki no i przelece jutro kabel w roverku jeszcze dość zielony jestem z Vectry B to duża zmiana....
Wystarczy przekręcić zapłon żeby kontrolki się zapalily i czujki już działają, a z tym dźwiękiem od nich dochodzącym to jest jakoś tak że jeśli działa, to tak jakby cicho pyka jak ucho przyłożysz.
Wysłany: Sob Maj 31, 2008 22:32 [R75] Czujniki Parkowania - Pytanka.
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Witam serdecznie koleżanki i kolegów
Jako że pokłuciłem się z moją drugą połową , posiadam jutro cały dzień wolnego czasu, kilkaset metrów od domu w garażu stoi moja 75-ka i chciałbym się jutro zabrać za Czujniki Parkowania, żeby ułatwić sobie życie piszę do was z prośbą o kilka informacji
Po wrzuceniu wstecznego na odpalonym silniku ( lub też gdy kluczyk jest w poz. 2 ) powinien być krótki sygnał dzwiękowy, jeżeli zaś coś z nimi nie tak, to dłuższy sygnał ( ok 5sec) u mnie nie ma żadnego sygnału...
Skoro mam ten bajer to ma działać....
Dlatego :
który bezpiecznik - bezpieczniki są odpowiedzialne za te czujniki ?
gdzie idą jakieś kable z czujników by sprawdzić czy są podłączone, bo przecież zderzaka ściągać nie będę a pewnie gdzieś są jakieś złączki... tylko gdzie..
jak zdiagnozować padnięcie czujnika ? - czujników ?
jak w ogóle sprawdzić po za bezpiecznikiem i kablem co jest nie tak... ?
mile widziane sugestie..
pozdrawiam !:)
ps: kiedy jakieś spotkanie na śląsku ?:)
_________________ Pamparampam
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Gru 07, 2010 22:07, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Maj 2008 Posty: 102 Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Cze 01, 2008 18:06
Zobacz czy nie masz uszkodzonej instalacji, wiązki czy jak to tam sie nazywa w niektórych samochodach jest zaraz z przodu pod zderzakiem(dlaczego tam są nie mam pojęcia, cytuje tylko mechanika który łatał mi te kable i naprawił wszystko). Pozdrawiam
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Po wrzuceniu wstecznego na odpalonym silniku ( lub też gdy kluczyk jest w poz. 2 ) powinien być krótki sygnał dzwiękowy, jeżeli zaś coś z nimi nie tak, to dłuższy sygnał ( ok 5sec) u mnie nie ma żadnego sygnału...
czy światła od wstecznego się palą przy włączonym biegu R jeśłi tak to coś będzie z instalacją, bezpieczniki są pod schowkiem pasażera, nr niestety nie pamiętam.
jeśli wsteczne światła sie nie palą to na 99% będziesz miał walnięty czujnik wstecznego w skrzyni biegów, dodam, że najłatwiej sie do niego dostać zdejmując przednie lewe koło i można do niego dojść bez problemu, jeszcze jedna bardzo ważna informacja dla zaoszczędzenia sobie wydatków to fakt, że czujnik ten jest taki sam jak w oplu astrze czy też daewoo lanosie i kosztuje w porównaniu do oryginału 4 razy mniej.
u mnie był walnięty czujnik, proponowałbym zacząć od tego.
pozdrawiam i życzę powodzenia
Pomógł: 81 razy Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 901 Skąd: Poznań
Wysłany: Pon Cze 02, 2008 06:22
Czujnk wstecznego można zdiagnozować który jest uszkodzony , włącz wsteczny (oczywiście bierzemy pod uwagę że światła wsteczne działają) i przykładając ucho po kolei do czujników słuchaj czy pykają z szybką częstotliwością , ten który nie pyka jest uszkodzony.
_________________ Sprzedaż części, diagnostyka komputerowa Rover MG Land Rover oryginalnym komputerem T4- POZNAŃ . RÓWNIEŻ NAJNOWSZE MODELE LAND I RANGE ROVERA ,z firmą Rover MG Land Rover jesteśmy związani od 1995 roku TEL. 0698363760, parts2@wp.pl / britcars@wp.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum