Wysłany: Pią Mar 28, 2008 23:37 [R220 SDI 98r] Poduszki silnika
Zastanawiam się czy w moim R220 nie są już zużyte poduszki silnika. Na postoju kierownica mocno drży, podczas jazdy cięzko zmieniać biegi żeby nie szarpało. Jeździ się nieelastycznie. Jest sposób na sprawdzenie czy te poduszki są do wymiany? Ile ich jest, gdzie je można kupić, ile kosztują i czy trudno je wymienić?
SPAMU¦
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 23:37 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jest ich 4 z tego co pamiętam, jedna przy skrzyni biegów, jedna przy misce olejowej, jedna na górze przy łapie oraz jedna z prawej strony rozrządu bardziej w tył samochodu... Poduszki kosztują u mnie 50zł/szt. Otwórz maske na postoju i zobacz czy silnik drzy oraz czy da Ci się go rękoma szarpnąć... Objawy które przedstawiasz wskazują na poduszki silnika oraz krzyżaki drążka zmiany biegów
Pomógł: 96 razy Dołączył: 08 Sie 2007 Posty: 895 Skąd: Rzeszów
Wysłany: Wto Maj 13, 2008 19:18
Rozan99 napisał/a:
podczas jazdy ciężko zmieniać biegi żeby nie szarpało.
po puszczeniu sprzegła szarpie?? może sprzęgło ci sie kończy a dokładnie sprężyny na tarczy pękły, ja miałem popękane 2 sprężyny i na każdym biegu było czuć szarpanie. A co do poduszek to mi tez kierownica drży próbowałem wymieniać poduszki ale było jeszcze gorzej. Założyłem stare i tak jeżdżę 2 lata, o ile si e nie myle to Brt też coś wspominał o drżeniu kierownicy i nic z tym chyba nie robił.
Nowe poduszki pytaj w TomaTeam...
Krzyzaki drazka to takie gumowe przeguby na drazku od skrzyni biegow... Zajrzyj do Technicznego FAQ i tam znajdziesz opisane co i jak...
Nie chodzi tu raczej o sprzegło. Chodzi o to że silnik przy zmianie biegów nie jest elastyczny tzn przy wcisnieciu albo puszczeniu sprzegła "rzuca" silnikiem, nie dzieje się to płynnie. Nie wiem czy to jest normalne w tym modelu bo nie jezdzilem innym żeby porownać ale jest to strzasznie wkurzające. Co do krzyżaków drążka nie znalazlem nic na ten temat w technicznym FAQ.
Ten materiał to już kiedyś oglądałem i znalazłbym go bez problemu jakbyś mnie w błąd nie wprowadził Artykuł jest w "Porady nt. eksploatacji" a nie w "Techniczny FAQ" ale dzieki za link.
po puszczeniu sprzegła szarpie?? może sprzęgło ci sie kończy a dokładnie sprężyny na tarczy pękły, ja miałem popękane 2 sprężyny i na każdym biegu było czuć szarpanie. A co do poduszek to mi tez kierownica drży próbowałem wymieniać poduszki ale było jeszcze gorzej. Założyłem stare i tak jeżdżę 2 lata, o ile si e nie myle to Brt też coś wspominał o drżeniu kierownicy i nic z tym chyba nie robił.
Powiedzcie mi gdzie znajdę te sprężyny bo ja mam bardzo słabe spręgło i chciał bym coś z tym zrobić!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum