Wysłany: Sro Cze 04, 2008 07:52 [R400] Nie działa nawiew.
Typ: D Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam, mam prośbę o jakieś info. Podczas jazdy nawiew włączony był na 4 biegu razem z klimą (jest dosyć gorąco) i w pewnym momencie całkowicie przestał działać (nie działa na żadnym biegu) - sprawdziłem bezpieczniki ale wydaje się, ze jest tam wszystko ok. Bardzo proszę o informację co to może być i ile ewentualnie może kosztować naprawa, gdzie ją najlepiej przeprowadzić (warszawa) ?
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Sty 16, 2011 20:27, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Sro Cze 04, 2008 07:52 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
a bezpieczniki pod maską też sprawdzałeś?
świeci Ci sie kontrolka na przycisku klimy? jeśli nie to chyba jednak bezpiecznik
jeśli tak, to sprawdź, czy do silnika dochodzi prąd, w R400 się go dość łatwo wyjmuje, może coś się z nim stało i padł
a jeśli nie dochodzi prąd to trzeba posprawdzać wszystkie połaczenia, włącznik, a i może jakiś kabelek sie przelamał, czy coś
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Pod maską nie sprawdzałem (zaraz to zrobię) - a kontrolka od klimy się świeci.
[ Dodano: Sro Cze 04, 2008 09:14 ]
Sprawdziłem pod maską i czy to jest normalne, ze bezpiecznik od nawiewu (30A) jest jakby ulokowany pół centymetra wyżej niż inne (tzn ta plastikowa cześć bo jesli chodzi o umocowanie to jest przykręcony tak jak inne).
A ja mam taki problem,moze ktos pomoze: zaczeło sie dzis,wyjechałem z pracy,pokretło od ciepła miałem prawie na poł dałem na całkiem zimne ale jak samochod sie zagrzał to w aucie tez sie zrobiło gorąco,po przyłozeniu dłoni do nawiewu cały czas leci ciepłe no moze letnie ale nie zimne,po załączeniu klimy robi sie chłodno tylko ze mi klima nie słuzy a jazda z otwartymi szybami przy 110 to porażka,prosze o pomoc
sprawdź, czy pancerzyk od linki ciepło-zimno jest dobrze zamocowany, zwłaszcza przy pokrętle, tam jest przykręcony na cienkawym plastiku, który potrafi czasem pęknąć
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
jesli chodzi o krecenie to dziwna sprawa,widac rych linki przy silniku koło turba idzie przewod gumowy chyba z ciecza do nagrzewnicy i widac jak zawor sie otwiera i zamyka jak krece ale jak do oporu przekrece to strzeli i na zimno i na ciepło co jeszcze ciekawe to jak dmuchawa idzie to moge se krecic ciepło zimno a i tak wtedy nic nie da sie zmienic,jak zostało tak musi bym chyba ze wyłacze dmuchawe dam na zimne to git był do dzis
podlygracz słuchaj jeśli bezpiecznik jest cały to ja w swojej 400 miałem podobny problem z nawiewem i daje głowę że to rezystor wentylatora. Który znajduje się za schowkiem pasażera. Jak odkręcisz schowek to po prawej stronie znajduje się rezystor. Dałbym zdjęcia jak to wygląda i jak to naprawić ale nie wiem jak tu wrzucić. Na Alegro widziałem taki za 150 PLN. Ale jesteś sam w stanie to naprawić bez problemu tylko potrzebny ci drut oporowy. Kupisz go jako sprężynkę w sklepie z pierdami elektrycznymi jako grzłkę do prodiży czy innych piecyków. musisz tylko zmierzyć grubość przepalonego drutu. Jak byś chciał to foto prześlę Ci na emila. daj cynk na prywatną wiadomość lub na GG:3157481. jeśli mam racje to za 6 pln to naprawisz.
[ Dodano: Czw Cze 05, 2008 19:25 ] rybakowy, posłuchaj kolegi Steryda pewno ma rację.że pancerz jest już gdzieś przetarty i haczy.
Spoko spoko w wymiane drucików juz sie bawiłem jak tylko nabyliśmy roverka i do dzis działa tylko ze wiesz troche nad tym myslałem i wymysliłem ze to wina tego zaworka ktory na węzy do nagrzewnicy koło TURB-a,miał bym prośbe gdybys mogł zrobic foto jak u Ciebie jest to zrobione,umnie jest spręzyna zaczepiona drutem o kolektor wydechowy wiec ze tak powiem "NASI TAM BYLI".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum